Ove godine dva tima su dobila nagradu Piolets d'Ora za uspon na Karakoram (India) i Pakistan prošle godine. Amerikanci Mark Richey, Steve Swenson i Freddie Wilkinson odnjeli su doma zlatne cepine za uspješan prvi uspon (1700m) po jugozapadnoj strani Saser Kangria II (7,518m) u sjeverozapadnom dijelu Indije. Mladi Slovenski alpinisti Nejc Marcic i Luka Strazar osvojili su nagradu za prvi uspon na K7 (6615m) po sjeverno-zapadnoj strani u Pakistanu. Oba uspona su popeta u lako-teškom alpinističkom stilu.

Piolets d'Or žiri, predvođen nekadašnjim urednik Climbinga i sadašnji urednik Alpinista Michael Kennedy, dao je posebnu pohvalu za novi smjer Venas Azules koji se nalazi na južnoj strani Torre Eggera u Patagoniji, a kojeg su u Prosincu ispenjali Ole Lied i Bjorn-Eivind Aartun, koji je nažalost kasnije na usponu u Norveškoj preminuo.

Piolets d'Or festival održava se svako proljeće u Chamonixu (Francuska) i u Courmayeur (Italija). Ostale nominacije ove godine uključuju Conrad Ankera, Jimmy China i Renan Ozturka za direktan smjer na Meru Shark Fin u Indiji, Gennady Durova i Denis Urubkua za novi smjer na Pobeda vrh u Kirgiztanu, te Ales Holca, Peter Juvana i Igor Kremsera za prvi uspon na Xuelian Northeast u Kini. Festival je predstavio nagradu za životno djelo francuskom alpinistu Robert Paragotu.

 

izvor (slika i tekst): Climbing