Nedavno je palo mnogo smjerova ocjene 9a, uključujući i novi smjer Adama Ondre. Mladi Francuski penjač Enzo Oddo ponovio je smjer Jonathan Siegrista, Pure Imagination na Red River Gorge (Kentucky). Siegrist je prvi popeo ovaj smjer u Studenom 2010 godine, a smjer su ponovili Adam Taylor, Sasha DiGiulian i Jorg Verhoeven.

Zbog topline i vlažnih uvjeta, Oddu je trebalo 11 pokušaja prije nego ga je popeo. Također je penjao Southern Smoke (8c+) na Bob Marley stjeni. Otprilike prije mjesec dana kad je još bio u Francuskoj, Oddo je popeo smjer WRC, čiji je autor Kévin Aglaé koji je također i prvi popeo taj smjer, kao i produžetak na Alien Carnage (8c+) u 2009. godini. Prema Kairn.com stranici Oddo je popeo 17 smjerova težine 9a ili teže.

Daniel Jung je u Siruani (Španjolska) na redpoint popeo smjer Estado Critico 9a. Jung je rekao "pumpa ali je smjer jako dobar za penjanje na pri samom vrhu." To je Jungu bio peti smjer te ocjene, s tim da su dva bila FA: Karamba i Jungle Speed.

Malo zapadnije, Belgijski penjač Micha Vanhoudt penjao je Erfolg ist trainierbar (9a) u Austria. Taj smjer je dug 35 metara, a prvi koji ga je popeo bio je Christian Helma 1995. godine kad je taj smjer bio ocijenjen sa 8b+ ocjenom. Smjer je kasnije postao značajno teži kad se odlomio grif, sve dok ga 2005. godine Berni Fiedler nije ponovo popeo. Vanhoudt je drugi Belgijski penjač koji je popeo takvu ocjenu, prvi penjač je bio Nico Favresse koji je završio smjer Estado Critico u 2004-toj.

 

izvor: Climbing.com
slika skinuta sa: Vimeo.com