About us

Dobar dan dragi čitatelji portala pentranje,

 

UVOD

Evo samo par riječi o nama, kako bi Vam se što bolje predstavili i otkrili, kako je došlo do ideje za ovaj projekt.

 

BLIŽA POVIJEST

Kao klinac sam se (kao i svi klinci) volio penjati na sve na što se dalo popeti (drveće, zidove, garaže, itd,). Jedino se nisam penjao po zgradama, jer mi je to ipak bilo malo pre ekstremno i tada još nisam znao za slobodno penjanje kao sport. Da mi je onda neko rekel da ću se dvadeset (20) godina kasnije baviti tim sportom, najvjerojatnije bi mu rekao da nije normalan, ali eto dogodilo se. Sport je došel cca '95 u moj grad na mala vrata i samo par ljudi je čulo za njega, a samo pravi zagriženci su do dana današnjeg ostali u penjanju i nastavili nizati jako dobre, čak odlične rezultate. Ja nažalost nisam jedan od njih, jer sam ja za penjanje čuo tek 8-9 godina kasnije, ali dovoljno rano da se mogu sjetiti kako nas je svega 20-tak penjača dolazilo na umjetnu (bolder) stijenu trenirati i to tako da samo penjali sa užetom. Dok danas, današnji penjači na toj istoj stijeni penju bez pojasa, bez užeta i bez ukapčanja, samo u najosnovnijoj opremi (penjačice i magnezij), a kao osiguranje im služe debele strunjače koje se nalaze po cijeloj dužini i širini stijene. To je i jedan od razloga zbog kojeg se taj sport u zadnjih par godina jako raširio u Hrvatskoj. A penjači i penjačice u cijelom svijetu podižu granicu nemogućeg na jedan viši nivo, koji je svakoj novoj generaciji penjača sve teže i teže dostići, a kamoli prestići.

 

ZDRAVLJE

Ako ste poslije prethodnog odlomka išli računati tada ste najvjerojatnije došli do zaključka da se bavim ovim sportom već nekih 6-7 godina i da sam jedan od onih koje je penjanje očaralo na prvi pokušaj. Rijetko tko, tko proba penjanje ne ostane u tom sportu, jer je stvarno jako interesantan, dinamičan i zdrav sport. Ponajprije, jer razvija cijelo tijelo i u periodu od proljeća do zime se penje na pravim stijenama koje se nerijetko nalaze u gustim šumama, gdje je čisti i svjež zrak.

 

PROJEKT

S obzirom da se bavim ovim sportom, naravno da me interesiraju i ostale stvari koje se događaju u svijetu penjanja. A do informacija se mora dolaziti preko razno raznih stranica na tisuću strana, pa se tako i rodila ideja za ovim projektom. Ovaj projekt je zamišljen tako da se sve interesantne informacije (općenito o penjanju) objedine na jednom mjestu, odnosno na našem portalu i da te informacije podijelimo sa svim ljubiteljima ovog očaravajućeg sporta.

S obzirom da nam je penjanje primarni sport, informacije o tom sportu će biti najviše zastupljene, dok će ostali adrenalinski sportovi biti nešto manje zastupljeni. Od ostalih adrenalinskih spotova koji bi se mogli naći kao teme na našem portalu su: planinarenje, alpinizam, skijanje i pokoji drugi ekstremni sport...

Kako bi ovaj portal mogao i dalje pružati što bolje informacije, mogu nam pomoći svi oni koji smatraju da imaju dobru priču, samo nam ju trebaju poslati.

Hvala što pomažete poboljšati naš portal svojim pričama.