Suunto je dodao novi model svojoj liniji instrumenata namijenjenih sportskim entuzijastima i profesionalcima sa ugrađenim GPS-om za preciznije i detaljnije praćenje ruta i ciljeva. U nastavku pročitajte detalje novog Suunto Ambit-a

 

Naziv novog Suunto high-end outdoor instrumenta je Ambit, te je na prvi pogled očito da je Suunto koristio kao platformu za razvoj novog modela svoj trenutačno najnapredniji i najpopularniji model CORE. Dizajnom su poprilično slični, ako izuzmemo par detalja poput drugačijeg remena i dizajna digitalnog displeja. Ali ono što čini Ambit posebnim je hardware, odnosno mogućnosti dotičnog sata.

 

U odnosu na starije GPS modele iz Suunta (X9, X10) koji su imali svojih problema sa spajanjem na satelite i lociranjem sata, novi Ambit ima zadnju generaciju SiRFIV čipa koji omogućuje daleko brže, jednostavnije i preciznije praćenje sata putem GPS-a. Pomoću softverskih alata (by Suunto) korisnici mogu unaprijed predefinirati rute kojim se žele kretati ili zadavati određene ciljeve. Također je moguće kompletno snimanje ruta putem GPS-a i kasnije pregledavanje ruta na digitalnim kartama. U sat je i integriran i akcelerometar (slična stvar se nalazi u današnjim mobitelima), koji putem GPS-a može izračunavati točniju brzinu kretanja.

 

Uz GPS, u sat je ugrađen i 3D kompas, koji je potpuno neovisan o nagibu sata te time i daleko precizniji, te monitor otkucaja rada srca, termometar, visinomjer, i barometar. Još jedna stvar koji je Suunto usavršio u odnosu na prijašnje modele je Peak Training Effect. Radi se softverskom modulu koji se može potpuno prilagoditi korisniku i njegovom treningu. Sustav prema određenim karakteristikama sam određuje koliko bi svaki trening trebao trajati te čak i računa vrijeme potrebno za odmor između treninga.

 

Kućište novog Suunto Ambit-a je napravljeno od kombinacije gume i aluminija, te je vodootporno do 100m. Što se autonomije tiče, prema Suuntu sat bez problema može izdržati 30 dana na jednom punjenju i do 50h korištenja GPS-a (sa intervalom od 60 sec.). Naravno, uz sat je priložen USB adapter putem kojeg možete puniti Ambit, pa čak i na svom laptopu. Cijena novog Ambit modela je $629 (sa funkcijom mjerenja otkucaja srca) i $549 bez te funkcije.