rope

DMM tvrtka koja između ostalog proizvodi i užad za penjanje, a koja nije toliko rasprostranjena na našim prostorima kao što je npr. Tendon, Beal ili Petzl, je izbacila na tržište nekoliko različitih užadi. Samo nam je jedno uže posebno zapelo za oko, radi se o užetu naziva Crux, promjera je 9.1mm.

Ropes Crux

Tko je čitao prethodni članak o tendonu, bude rekao, pa onda je bolje kupiti Tendon Master 8.9, jer je tanji i lakši. Da istina je, ali je lakši za svega 2 g/m i može se koristiti samo kao single uže, dok se Crux može koristiti kao single, twin i half rope. Mislim da već sad uviđate koje su prednosti ovog užeta, a kad vam još kažemo da je dizajnirano tako da ga možete koristiti kroz čitavu godinu, te da su mu karakteristike: mala težina, termo kontrola za odlično rukovanje i otpornost na vlagu.

U svim varijantama i dužinama (30 - 80m) rasteže se 33%, dolazi u crvenoj i sivo-zelenoj boji, a ovisno o tome u kojoj varijanti se koristi tako se i broj padova povećava. Pa je tako u single varijanti maksimalni broj padova 5, u half 20, a u twin 22 pada.

No da se razumijemo nije DMM jedini proizvođač užeta koja se koriste u sve tri svrhe, i ostali proizvođači (Beal, Edelrid, itd.) su izbacili na tržište užad koja se koristi za istu namjenu.

Po našem mišljenju jedina mana ovog užeta je ta što ga ne možete nabaviti kod nas nego ga možete naručiti direktno iz UK preko interneta po cijeni od 140 funti.