Više od 1.000 robnih marki te 20.000 sudionika. Dva puta u godini održava se sajam proizvođača opreme za prirodu, a održao se u Salt Lake Citiy-u. U trajanju od četiri dana urednici GerJunkie susreli su se sa desecima tvrtki na sajmu, te kroz razne prezentacije i seminare tražili najbolju opremu koja se trenutno može naći na tržištu. Na sajmu je predstavljen čitav niz novih proizvoda za korištenje u prirodi i sportovima na otvorenom koji će biti u prodaji tokom 2012. gdje su se posjetitelji mogli susresti sa potpuno novim idejama i inovacijama opreme ikad napravljenim.

 

Inteligentni iluminator: Pogledate li prema litici iznad pješačkih staza, vaša svjetiljka osvjetljava stijenu sa +300 lumena svjetla. A kada bacite pogled na kartu rute koju savladavate snop se automatski smanjuje i prilagođava se bliski pogled. To je postignuće i stvarnost (NAO) koja nam dolazi iz Petzl-a ,samo-podešavajuće svijetlo koje koristi optičke senzore i maleni računalni procesor ugrađen je kako bi prepoznao ono što gledate, i odmah prilagodio izlaznu snagu snopa svijetla u rasponu od 8 do 355 lumena u brzini treptaja oka.
NAO čeona lampa, koja će koštati 1.000,00 kn, a tokom ove godine testirana je na zanimljivoj XC stazi u tamnoj šumi. Vrlo kratko možemo reći: PA TO STVARNO RADI !!
Inteligentni snop zaista štedi snagu baterije tako što koristi samo potrebnu snagu za udaljenost koju trenutno gledamo, najveći plus je to što se nećete zaslijepiti sa 300 lumena kada se približite stijeni, ili bacite pogled na kartu koju držite u ruci.

 

Električna kuća: napravljen tako da bude punjiv putem solarnih panela i da spremi dovoljno električne energije koja će pogoniti: frižidere i računala koja su prikopčana tokom dana, YETI 1250 iz Goal Zero plinski generator koji rastura. Tvrtka ga naziva cjelovitim rješenjem za one koji traže alternativu sa konvencionalnim pogonom na plin. Teži samo 46kg, izlazi na tržište u Svibnju a cijena će mu biti 8.600,00 kn.

 

Švicarski sir „jakna“: napravljena kao elegantna jakna protiv vjetra za aktivnosti na otvorenom, jakna „H2 Protok“ od tvrtke Helly Hansen ima tanak nepropusni vanjski sloj, a unutrašnjost ispunjenu flisom. Flis je izbušen na desetak mjesta (tvrtka ih naziva: pozitivnim i negativnim prostorom), koji zadržava toplinu u velikom praznom prostoru. Ako vam je prevrće samo otvorite patentni zatvarač sa prednje strane i pustite zrak da struji kroz jaknu, Helly H. kaže da rupe nalik Švicarskom siru služe kako bi rashladile osobu koja nosi jaknu. Tvrtka tvrdi da jakna H2 može biti primjenjiva u raznim scenarijima, evo nekih od faktora koji utječu na toplinu tijekom nošenja ove odlične jakne: visoka temperatura, vjetar, vaši aerobni i srčani uvjeti. Jakna će biti dostupna u muškoj i ženskoj izvedbi, cijena će joj biti 1.000,00 kn, a u prodaju će biti puštena sredinom godine.

 

Alpinističko zimsko odijelo: Mountain Hardwear surađivao je sa svjetski poznatim alpinistom (koji voli juriti na ekstremne visine) švicarcem Ueli Steck-om kako bi napravili što bolje odijelo za savladavanje najviših planinskih vrhova na svijetu. Namijenjeno je za K2, Everest, i ostale 8000m visoke grdosije, Absolute Zero odijelo za toplinu koristi guščje perje a  najizloženija mjesta prekrivena su vodootpornim prozračnim materijalima tvrtke Dry Q. Odijelo se odlikuje malom masom, te je obogaćeno korisnim sitnicama koja je Steck predložio, a iskustvo je praćeno ekspedicijom na Himalayi. Odijelo ima mnogo korisnim pretinaca za hranu i piće, isto kao i otvore za vršenje nužde. Cijena će mu biti: 7.200,00 kn

 

Toplina vune: . Po prvi put, Ibex Outdoor Clothing i SmartWool debitirao je sa jaknom na OR sajmu sa ispunom jakne od  vune između slojeva tkanine. Rezultati su vrhunska toplinska izolacija na zimskoj jakni kao i na majci koje zadržavaju svoja svojstva ako se namoče. Cijene će se kretati od 1.100,00 do 2.900,00 kn.

 

Vodootporne vreće: su vreće za spavanje sa vodootpornim donjim dijelom zadržavaju toplinu i štite vas od vlage zahvaljujuči korištenju vrhunskih materijala. Sierra Designs donosi na tržište vreću koja je ispunjena perjem tretiranim posebnim polimerom za vodonepropusnost. Zanimljivo je da nam od tvrtke Brooks-Range također dolaze jakne sa ispunom kemijskih polimera tretiranog perja koji duže zadržavaju toplinu u mokrim uvjetima te se puno brže suše.
Sierra dizajn najavio je pet modela vreća za spavanje, a Brooks-Range barem četiri jakne, od kojih Mojve jakna košta 1.700,00 kn.

 

Prsluk za lavine: ovaj tehnički skijaški prsluk tvrtke North Face košta 7.500,00 kn. To je dosta novca, ali u lavini on vam može spasiti život. Prsluk će se početi distribuirati sredinom 2012. on je ujedno i prvi prsluk sa ABS zračnim jastukom namijenjen za lavine. Komprimirani dušik smješten je u džepovima aktivira se pomoću prekidača kojeg je dovoljno povući kako bi se skijaš spasio ako ga zadesi lavina. Prsluk ima metalne kopče i remene koje se montiraju na preponama skijaša, prsluk još uvijek ima dovoljno mjesta za pohranu stvari, te trake na leđima na koje možemo pričvrstiti lopatu ili snowboard.
North Face udružio je snage sa Njemačkom tvrtkom ABS GmbH koja se bavi tehnologijama zračnih jastuka, te su zračni jastuk smjestili u ruksak , model Patrol 24 ABS. Oba su proizvoda tvrtke TNF dobrodošli partner svakom skijašu koji želi biti siguran tokom avantura na snježnim površinama u divljini a pogotovo tamo gdje je snijeg vrlo dubok.

 

Izvor: Gear junkie
za portal pentranje.com članak objavio: Mladen Skeja