vrste uzadi

Ako ste se ikad pitali što znače oni znakovi i brojevi na krajevima užeta, onda je ovo zasigurno pravi članak za vas. U ovom članku vam donosimo tri različite vrste užeta, koji su najbolji u svojem području i koji su testirani prema različitim standardima.

Single rope (jednostruko uže)
Ova vrst užeta je jedna od popularnih kod penjača, a zavisno od debljine i dužine mogu se koristiti u većini vremenskih uvjeta. Glavna prednost takvi užeta je ta da je sa njima jednostavno rukovanje, a nedostatak da se mogu penjati samo smjerovi do polovice dužine užeta jer vas osiguravatelj mora i sa vrha smjera spustiti.

Jednostruka užeta možemo obično naći od 8,9-11mm, a težina im je od 52-77g/m. Takva užeta mogu podnijeti min. pet padova na cijelu dužina sa penjačem težine 80kg.

 

Twin ropes (dvostruko uže)
Dvostruka užeta se moraju koristiti u paru i isto tako je i kod ukapčanja u komplete (među osiguranja), baš kao i kod jednostrukog užeta. Dvostruka užeta nude veću sigurnost i otpornost na habanje pogotovo kad prelaze preko rubova stijene. Ona su specijalno dizajnirana za alpinizam ili za zahtjevnije smjerove gdje je absajlanje neophodno. Nude višu razinu sigurnosti i možete se absajlati na punu dužinu.

Dolaze u debljina od 7,5-8,5mm, a težina im je od 38-45g/m, a zajedno teže kao najteže jednostruko uže. Po standardu sva užeta se testiraju, a ova mogu podnijeti dvanaest padova sa 80kg na cijelu dužinu i maksimalno rastegnuće užeta.

 

Half (Double) Ropes (polovična ili dupla užeta)
Pretpostavljam da pogađate, polovična užeta s obzirom na snagu i težinu, nalaze se između jednostrukih i dvostrukih užeta. Ona nude standardnu sigurnost ako se koriste u paru. Neki će reći da je to isto kao i kod dvostrukih užeta, ali nije, jer kod ovih možete birati kako ćete ih ukapčati u komplete, dali kao dvostruko uže ili će te koristiti tehniku polovičnog užeta. Tehnika polovičnog užeta je, da lijevo i desno uže se ukapčaju razdvojeno kroz različite točke među osiguranja. Takav način ukapčanja omogućava manje trenje u slučaju kada su  među osiguranja (kompleti) na rijetko i na široko raspoređeni kako bi se smanjila udarna snaga kod pada. To je privilegija kad penjete na tradicionalan način. Jedino je malo zeznuto kod osiguranja jer osiguravatelj mora imati kontrolu nad svakim užetom posebno.

Polovična ili ti ga dupla užeta, testiraju se svako posebno i moraju izdržati standardnih pet padova sa 55kg. Dolaze u debljinama od 8-9mm, a težina im je od 41-55g/m.

 

tekst i slike: Mammut