Uvod

Svi oni ljudi koji su skloni ekstremnim sportovima ili malo manje ekstremnim (u kaj ovaj sport spada) i htjeli bi se početi baviti slobodnim penjanjem ili bi barem htjeli probati penjat. Evo par korisnih savjeta koje bi penjač početnik trebao znati.

 

Preporuka

Da bi mogli probati penjati prvo je potrebno da saznate gdje u Vašem gradu ili okolici postoji umjetna stijena, odnosno neki penjački centar. Naj jednostavnje je da pitate prijatelja (za kojeg znate da se sa tim bavi) ili preko interneta tj. facebooka. Kad dođete tamo najbolje da se javite instruktoru ili voditelju centra (dvorane) da vas uputi u osnove tog sve više rasprostranjenijeg i atraktivnijeg sporta.

 

Prvi trening

Za prvi trening ne trebate nešto posebno od opreme, dovoljno je da imate trenirku ili kratke hlače, majicu kratkih rukava i tenisice (patike) sa što tanjim, ali čvrstim đonom (ili ako je moguće da si obuću iznajmite na licu mjesta). Nakon par treninga već će te uvidjeti dali se želite baviti tim sportom ili ne. Ukoliko se odlučite za taj zanimljiv sport, sljedeći korak je nabavka opreme za penjanje.

 

Oprema

Da bi se mogli baviti penjanjem potrebna Vam je sljedeća oprema:

  1. Penjačice - su obuća za penjanje po umjetnim i prirodnim stijenama... Njih smo u detalje opisali na članku "Moje prve penjačice"
  2. Pojas - je vrlo važan dio opreme za penjanje, da nema njega, dovoljna bi bila mala pogreška da se dogodi nezgoda... sve u vezi sa penjačkim pojasom potražite u članku "Koji pojas kupiti"
  3. Vrećica za magnezij - za vrećice se nema kaj puno govoriti, ima ih u svim dezenima i veličinama, a njih možete izabrati po kriteriju: ova vam se sviđa :)...
  4. Magnezij - on nam omogućava da nam ruke ostanu što dulje suhe kako bi imali što bolje prianjanje prstiju na stijeni... tu postoje dvije osnovne vrste, a to su: magnezij u prahu i tekući... tekući magnezij je recimo bolje koristiti više u ljetno doba kad Vam se ruke više znoje i on se upotrebljava samo kod ulaza u smjer dok se magneziju u prahu koristiti čitave godine...
  5. Osiguranje: postoje tri osnovne vrste osiguranja (osmica, Reverso i GRIGRI) - ova osiguranja koja samo nabrojali služe nam da zaustavimo partnera (sa kojim penjemo) kod pada ili da ga spustimo sa vrha smjera... osmica je prva sprava koja se koristila kod osiguravanja i pomoću nje se možemo apsajlati, ta sprava je dobila takav naziv jer je u obliku broja 8... iza njega su izumili reverso, sa njim možemo također sve isto kao i sa osmicom, osim dvije stvari. Prva stvar je ta da se na njega može osiguravati partnera koji penje sa dva užeta, a druga stvar je da se ta spravica može ukopčati u stijenu kako bi lakše osiguravali.... GRIGRI je najnovija sprava koja se koristi najviše kod sportskih smjerova, a njegova prednost pred ostalim spravama za osiguranje je ta da on ima automatsku kočnicu pa u slučaju pada, kočnica sama reagira i zaustavlja penjača... sva tri osiguranja se mogu koristiti i na dugim smjerovima i kod apsajlanja... OPREZ! stručnjaci ne preporučuju da se apsajla sa GRIGRI-em, jer su Vam za to puno bolje ove prve dvije spravice.
  6. Penjačko uže - kod užeta postoji dimaničko i statičko... za penjače je interesantno dinamičko uže jer se ono rasteže pa kod pada ublaži zaustavjanje... uže se rasteže 6-8% na svoju čitavu dužinu, a postoji u užinama od 60-100m... da bi ste saznali više o užetu pogledajte video o izradi užeta koji smo vam pripremili.
  7. Među osiguranja ili kompleti - kao što to sami naziv kaže, oni nas osiguravaju na stijeni od kad krenemo u smjer pa do vrha smjera, a služe nam da nas zaustave na toj visini do koje smo napredovali... kompleti se sastoje od dva karabinera i gurne koji su testirani na najmanje 22kN (cca 2200kg) što čovjek u sportskom penjanju ne može postići.

 

Zdravlje

Kad se počnete baviti slobodnim penjanjem (pentranje) tada težite da što prije počnete penjati na pravim stijenama i u prirodi, jer je to sasvim jedan drugi način penjanja od onoga na umjetnoj stijeni... Ne samo da će te se maknuti od zagušljive i zatvorene, nego ćete moći i uživati u prirodi, friškom zraku, toplini sunca i svim ostalim blagodatima koje idu uz to, a ujedno budete upoznali neke nove interesantne ljude i vrhunske penjače...

kad se na treningu ili se penjete po prirodnim stijenama, radi i razvija Vam se čitavo tijelo, a ne samo pojedine mišićne skupine... zbog tog svega sportsko penjanje (pentranje) spada pod zdrave sportove...

 

Napomena

Naša iskrena preporuka je da oni koji se odluče baviti penjanjem, odnosno koji bi željeli se penjati po prirodnim stijenama, da prije toga prođu alpinistički tečaj... Jer će na tečaju steći korisna znanja o pravilnom korištenju opreme, ponašanju u prirodi, na stijeni, a i čuti neka iskustva od iskusnih penjača, te naravno i savjete HGSS-a (Hrvatske gorske službe spašavanja)... A sve u svrhu vaše sigurnosti...

 

Zaključak

Sportsko penjanje je zdrav, lijep i siguran sport ukoliko mu se ozbiljno pristupi, te ukoliko se pravilno koristi oprema, u suprotnom može biti jako jako opasan!