Sad već popriličan broj penjača u Hrvatskoj zna da će uskoro u prodavaonice kod zastupnika Petzla doći Gri Gri + i da tko ga je do sada imao priliku isprobati da je u principu imao privilegiju. Novi petzlova spravica može primiti užad promjera od 8.9mm do 10.5mm, ima kočnicu za prebrzo spuštanje i naravno kao njezina prethodnica dimezijom je manja.

Oni koji imaju malo veču šaku znaju da to zna nekad biti jako iritirajuće, pa se ljudi još dan danas i nakon što je izašla druga verzija Gri Grija ipak odlučuju za prvu verziju. No da se na vračamo previše u prošlost dotaći čemo se malo drugog izdanja Gri Grija i napraviti nakoliko usporedbi dvojike sa Gri Gri + verzijom.

Grigri 2

tehničke karakteristike
Gri Gri 2:
- prima promjer užeta od: 9.4 to 10.3 mm s tim da se možu ići i užad dimenzija od 8.9 - 11mm
- težina spravice je : 170g
- materijali: Aluminij - vanjski dio; željezo  - dio gdje prolazi uže; plastika - pojačana ručka

Gri Gri +:
- prima promjer užeta od: 8.9 to 10.5 mm
- težina spravice je : 200g
- materijali: Aluminij - vanjski dio; željezo - dio gdje prolazi uže; plastika - pojačana ručka
 
Prema ovim karakteristikama da se zaključiti da je bolje kupiti dvojku od plusa, da ako imate uže koje je deblje od 9,5mm (što je u današnje vrijeme u sportskom penjanju rijetkost) i ako niste početnik u osiguravanju. Ukoliko ste se u nečem od ovoga prepoznali onda je u svakom slučaju bolje kupiti Gri Gri +. Osim ovih dva glavnih razloga ima ih još nekoliko, a to je da je novi Gri namijenjen i za dvoransko penjanje na top rope i za lead. Ima dva moda osiguravanja, te ima paničnu kočnicu (kao i spravica od Camp Matic).

CAMP Matik

Čemu to dvoje? Pa razlog je tome da se tijekom godina korištenja prethodnih spravica došlo do zaključka da se mnogo nezgoda događa baš zbog prebrzog spuštanja i kako bi tome stali na kraju osmislili su panic break (paničnu kočnicu) koju kada ju prejako povučete preskoči i zablokira uže, te na taj način prisiljava osiguravatelja da pripazi sa spuštanjem partnera. Top rope mode je super stvar ako neko penje u dvorani, a vi niste baš puno radili sa spravicom i trebate nekog osiguravati ili ste početnik, prebacite samo u taj mod i ne može vam se dogoditi da će vam penjač procuriti jer spravica propušta uže samo u jednom pravcu. Ukoliko penjač padne ili se sjedne spravica automatski blokira uže, bez da od vas zahtjeva neku posebnu akciju nad njom.

Postoji još jedna novost kod GRi Gri + spravice, a to je da je žljebić sa desne strane spravice zamijenjen malom poličicom. Razlog je tome da bez obzira koliko ste jaki penjač nema šanse da vam se spravica ne izbije iz ruke kada vam partner padne i da ne zaustavi penjača. Puno penjača se krivo nauči držati spravicu (cijelo vrijeme drže palac na kočnici a kažiprst u žljebiću) pa se znalo događati (kod jakih penjača koji imaju jaki stisak) da im se spravica nije izbila iz ruke kad im je partner pao i došlo je do neželjenih posljedica. Da do toga više ne bi došlo žljebić je zamijenjen malom poličicom.

Da vidimo koje su prednosti a koje mane ove spravice:
Plus
- panična kočnica
- bolji raspon užeta
- dva moda osiguravanja
- manje trošenje užeta
- poličica umjesto žljebića
- 3 godine garancija

minus
- manja dimenzija spravice
- manja ručkica za spuštanje
- cijena

ZAKLJUČAK
Za koju god spravicu da se odlučili sa nijednom nećete pogriješiti :) !!!