Kako kupiti prve penjačice?

To je veliki problem za svakog penjača početnika, jer ne zna previše o penjanju i opremi koja se koristi. Penjačice su najvažniji dio opreme, važniji od pojasa, užeta, sprava za osiguravanje i ostale opreme, iz razloga što se u penjanju treba dosta oslanjati na noge jer neke uspone teško je savladati samo snagom ruku.

Naša preporuka je da se prilikom kupnje prvih penjačica javite se u matični klub, da pitate nekog prijatelja ili poznanika koji se već dulje bavi penjanjem za savjet oko kupnje.

Ako to nemate koga pitati tad se probajte držati slijedećih savjeta: Iako ste početnik nemojte nikad kupovati najjeftinije penjačice, jer 100kn ne igra neku novčanu razliku između 400 i 500, a ove skuplje su puno bolje i kvalitetnije penjačice.

Prva stvar kod odabira penjačica je udobnost, mada se o tome baš ne može raspravljati kada su u pitanju penjačice, stvar je u tome da se pronađu penjačice koje vam najbolje prijanjaju uz nogu, mada vas svaka penjačica stisče, ali to mora tako biti i to je normalna stvar radi bolje osjećaja na stijeni.

To znači da ako nosite broj 40 normalnu obuću (patike i sl.) tada morate kupiti barem 1,5 do 2 broja (kod la sportive to vrijedi) manje penjačice, jer vas penjačice trebaju jako stiskati. Guma se s vremenom proširi za jedan broj što ne mora biti pravilo kod svih prozvođača koje rade penjačice, jer nitko ne izrađuje iste veličine pa ni isti proizvođač. Nekad se zna dogoditi da u par modela radi razliku u istom broju što je malo nejasno.

Druga stvar je da svaka marka penjačica radi različite modele, to znači da kupujete penjačice ovisno o tome kakve smjerove i gdje mislite penjati.

Treća stvar je, možda ne i toliko važna, a to je džon (njegova debljina i kvaliteta) koju možete provjeriti za svakog proizvođača na njihovoj web stranici, te od kojeg materijala su napravljene cijele penjačice i od koliko komada tj. djelova te da li je više gumenog djela ili platnenog.

Postoje penjačice za sportske smjerove, boulder i alpinističke ( duge sportske smjerove).

 

Evo nekoliko primjera i različitih tipova penjačica!

NAPOMENA:NE PREFERIRAMO NAMJERNO LA SPORTIVU RADI NJIHOVIH IZLOŽENIH SLIKA!

1. tip su penjačice za sportske kratke smjerove!

Sve penjačice se razlikuju po obliku te se prema tome koriste za različite smjerove. Kod ovih modela vidljiv je veliki nagib prednjeg djela penjačice gdje se nalaze prsti. Te se takve penjačice koristi za kratke sportske smjerove jer u dugim smjerovima takva penjačice previše stiskaju stopalo i nemoguće je u njima izdržati dulje od 15-20min.

2. tip penjačica su penjačice za boulder smjerove

Taj tip je specifičan po jako svinutom obliku cijele penjačice i pete i prednjeg dijela. Koriste se za boulder smjerove (smjerovi do 4,5m visine) i u dvorani. U njima nije preporučljivo penjati ni duge ni sportske smjerove. Iz razloga što prenose veliko opterećenje na stopalo, što znači i veću bol u nozi.

3. tip penjačica su penjačice za duge sportske smjerove i alpinističke

Takve penjačice najčešće kupuju početnici i pokušavaju penjati sve vrste smjerova u njima što baš ne drži vodu jer takve penjačice nemaju toliko prijanjanje u dvorani gdje početnici najčešće vježbaju i treniraju iz razloga što su dosta ravne i ne daju otpor na prednji dio stopala (prste), pa je dosta teško stajati na sitne grifove za noge.

Završni dio: oprema pa i penjačice ne kupujte uvijek prema izgledu, makar je i to nekima bitna stvar, ali noviji modeli penjačice i ostale opreme imaju vrlo dobar izgled, tako da se nadamo da neće biti problema prilikom kupnji prvih penjačica!