Prva utrka ovog tipa ove sezone (The North Face TransGranCanaria) je dobro zagrijavanje za trkače koji se natječu cijele godine na ultra maratonima. Ova trka obuhvaća 123km i 5500 metara visine, trči se od sjevera prema jugu preko najvećeg otoka u arhipelagu. Iako se otok nalazi na istoj geografskoj širini kao i Maroko, otok je neobično mjesto na kojem rastu palme, datulje i stabla banana, a temperatura je oko 25oC sredinom Veljače.

Na devetom izdanju ove utrke, Sébastien Chaigneau (član Petzl tima) je do pobjede došao na vrlo lagan način. Trebalo mu je svega 12 sati i 54 minute da pretrči cijeli otok, te da poboljša lanjski rekord.

Evo nekoliko riječi od njega samog:

"Nakon što je utrka krenula iz Playa del Inglès, trči se 5 km kroz pješčane dine, nakon toga dolazi rijeka prije nego se dođe do prve kontrolne točke (32km) sa vodom. Odavde pravi problemi tek počinju, jer se trči po suhim strmim planinama usred noći, što je ustvari i dobro, jer u tom djelu po danu temperatura doseže i 20oC u hladu..."

"U centru otoka ima svega nekoliko stanovnika. Trka se završava tako da prolazite kroz prelijep krajolik koji se čini ko da je ispao ravno iz filma, sa strmim okomitim stijenama i kamenim kulama. Ovaj kraj pun stijena vulkanskog podrijetla je predivno mjesto za trčanje. Uspon završava na Roque Nublo i Pico de s Nièves, gdje se mogu vidjeti tipičnosti otoka. Nakon toga se počinjete spuštati prema Garañón i Teroru prije nego što stignete do samog cilja."

Cijeli intervju sa Sébastien možete pročitati ovdje.

 

izvor (slike i tekst): Petzl