bolder EUG 2016

"Zagreb  i Rijeka proteklih su dana bili domaćini Evropskih sveučilišnih igara. Po prvi puta u sklopu igara našlo se i sportsko penjanje. Natjecanja su održana u sve tri discipline: lead, speed i boulder a zahtjevne uloge organizatora tog dijela igara preuzeo je FOTHIA team. Službeni postavljač smjerova bio je poljak Tomasz Olesky iako su velik dio tog posla odradili domaći dečki. U vrućoj na momente prevrućoj ( glede temperature ) atmosferi natjecanje je odlično organizirano, obzirom na veličinu događanja i broj učesnika. Nastupili su predstavnici većine Evropskih zemalja a pojavili su se i neki vrhunski natjecatelji poput višestrukog Svjetskog prvaka u boulderu Dimitrija Sharaftudinova, ili pak Juniorskog lead Svjetskog prvaka Dimitrija Fakrijanova te nekoliko seniorskih reprezentativaca svojih zemalja.

U petak je na rasporedu bio boulder, u gotovo nehumanim uvijetima. Ipak natjecanje je bilo vrhunsko, a finale, pogotovo muško vrlo napeto. Vodila se žestoka borba, a posebno veseli da se u tu borbu uključio i naš predstavnik Borna Čujić koji je studentom postao tek dan prije početka igara. U finalu je Borna tek za jedan pokušaj zaostao za Sharaftudinovim, i plasirao se na treće mjesto sa sva četiri popeta finalna smjera (u kvalifikacijama je čak bio i bolji!). Pobijedio je slovenac Izidor Zupan. Ostali naši predstavnici: 15. Kramarić Nikola 22. Tomislav Šproh   26. Gilić Frane 27 Cvitanić Jerko 28. Trumbić Luka 29. Govorčin Juraj 33. Horvat Fran 38. Nikolić Roni ( 42 natjecatelja ). Kod žena Gilić Barbara 13 a Staraj Ivana 16. mjesto ( 16 natjecateljica).

U subotu najprije kvalifikacije u disciplini težinsko a zatim brzinsko natjecanje. U težinskom dijelu natjecanja  u finale se plasirala samo  Karla Vlatković koja na kraju osvaja vrlo dobro  deveto mjesto ( ukupno 17 natjecateljica). Pobijedila je francuskinja Fany Gibert. Ostale cure: 14. Gilić Barbara 17. Staraj Ivana.

Kod muških najbolje se plasirao Borna Čujić kojem je ove godine lead u drugom planu. Bio je četrnaesti. U finalu je pravi show na vrhunskom i za jankomirske uvijete dugom smjeru pokazao Dimitrij Fakrijanov koji ga je jedini popeo do vrha i time pobijedio. Ostali naši: 24.Horvat Fran 25. Govorčin Juraj 26. Trumbić Luka i Gilić Frane 31. Nikolić Roni 38. Buljan Marko ( 38 natjecatelja).

I na kraju brzinsko natjecanje u kojem ponovo medalja za Bornu Čujića. Nakon što je izbacio Sharaftudinova u četvrtfinalu bio je u polufinalu brži i od kasnijeg pobjednika Georgija Derkacheva ali je slabo stisnuo taster te mu se nije zaustavilo vrijeme. Ipak pobijedio je u borbi za treće mjesto i time osvojio svoju drugu medalju na ovim igrama. Luka Trumbić bio je šesti a Frane Gilić 16. (18 natjecatelja). Kod cura Barbara Gilić bila je osma ( 12 natjecateljica).

Uglavnom vrlo dobro odrađena organizacija, odlična promocija penjanja (ne sjećamo se da je ikad u sportskom prilogu dnevnika spomenut natjecatelj imenom i prezimenom kao pod”normalno”, u sklopu svih ostalih nogometnih i sličnih vijesti).

Korak dalje trebala bi biti slijedeća godina kada se u Splitu održava Evropsko sveučilišno prvenstvo što je viši rang natjecanja od igara, a sportsko je penjanje ponovo u programu."

 

izvor: ZC