aspalathos 7a mosor ZC

Evo malo vijesti iz domovine. Ovaj vikend se dobrano penjalo. Siniša Škalec i Ivan Tomašek su bili u Paklenici, gdje je Škalec u Aniča kuku popeo višedužinac, Zlatne godine (7c), a Ivan Tomašek Infinito (7a+). Od Zagrebačke scene, točnije zagrebačko-kutinske, penjali su još Žarko Kaličanin i Boris Čujić u Omišu i Marjanu, gdje su popeli smjerove do ocjene 7b+, a primarni cilj im je bio opremanje višedužinca na Mosoru, kojeg su zatim i popeli. Smjeru su nadjenuli ime Aspalathos, a ocijenili ga sa (7a).

Kako doći do Aspalathosa:
"Pristup: Kao za Klobuk do boldera  i mjesta gdje se cesta izravna i položi. Od boldera cca 800 m do mjesta gdje se na lijevo kroz borovinu probijaju stepenice. Tu dobrom stazom do maslinika i dalje slabo vidnom stazom kroz brnistru do oznake na stazi. Skrenuti kroz brnistru i gustu makiju tražeći najlakše prolaze ( cca 100m takvog terena ) do borovine gdje se teren raščisti i naiđe na stazu kojom pod stijenu (cca 15 min)."

Potrebna oprema za popet smjer:
12 kompleta i 70 metarsko uže

2 aspalathos 7a mosor ZC

Na Marjanu se našao i Marko Žabčić koji je penjao uglavnom na pogled do ocjene 6c i zatvorio stare dugove od prošlog maratona.

Breganci su također bili aktivni, ali na Hvaru u Pokriveniku i Šuploj stini, gdje je Saša Kmezić napravio FA na Argo 7b+ i Dreamland 7b+.

Otvorenje sezone na Kotečniku nije napravio samo Ivan Ljubičić sa smjerom Nos (7c), nego i SPK Topoutovci u sastavu Emil Mucko, Marko Skorić, Marko Žabčić, Igor Šantalab i Davor Trokter, koji su penjali do ocjene 7a+. Svi su po nešto 
popeli, a od značajnijih uspona izdvajamo: Emil Mucko (Limona 7a i Gad 7a), Marko Žabčić (Limona 7a), Marko Skorić, Igor Šantalab i Davor Trokter (Snoopy 7a).

 

info i slike: ZC