Detalji impresivnog uspona po južnoj strani Annapurne (Nepal), koje je napravio Ueli Steck, napokon su dostupni.

 

Ueli je odsloliral novu rutu, koju su 1992. godine pokušali popeti Pierre Beghin i Jean-Christophe Lafaille. Ruta se nalazi sa lijeve strane stijene između Britanske rute (od 1970.) i Japanske rute (od 1981.). Francuzi su dosegli 7200 metara kada je Beghin pao, a Lafaille je morao odpenjavati sa jako malo opreme.

Švicarac se na rutu uputio sam 8. listopada u ranim jutarnjim satima (oko 5:30). S obzirom da je njegov partner, Kanađanin Don Bowie, odlučio ostati u kampu, Ueli je ostatku ekipe rekao da će se možda zaustaviti u Campu 1 na 6100 metra kako bi se aklimatizirao. Ali tim je imao osjećaj da je njemu nešto sasvim drugo na pameti. "Vidjelo se da je mentalno na drugom mjestu, bio je jako ozbiljan i fokusiran da započne nešto toliko teško što nekolicina ljudi na svijetu može samo uzeti na razmatranje: da odsolira po novoj ruti do samog vrha, samo sa mali ruksakom i bez dodatnog kisika" - rekao je Dan Patitucci na svojem blogu.

Ueli je uzeo samo kuhalo i šator iz kampa 1 te se uputio u sljedeći kamp koji se nalazi na sredini njegovo pothvata (cca 7000m). Vjetar koji je otpuhivao snijeg sa potencijalne lavine, smanjio je vidljivost. Pa se zbog toga u kasnim popodnevnim satima odlučio podiči šator, na samo 100 metara prije glavnog uspona, kako bi pričekao bolje uvjete za uspon. Nakon samo sat vremena vremenski uvjeti su se poboljšali i Ueli je mogao nastaviti svoj pothvat.

Nakon cijelog dana penjanja i hodanja Ueli je dosegao vrh od 8091 metar negdje usred noći i počeo se spuštati odpenjavajući po istoj ruti. Za samo 28 sati Ueli se vratio u logor iz kojeg je krenuo.

 

izvor: Climbing
slike skinute sa: Patitucci Photo