Nanga Parbat Rupal face ClimbingCom

Tri odvojene ekspedicije su se nadale da će uspjeti napraviti prvi zimski uspon na Nanga Parbat, jedan od dva 8000-ćaka koji nisu ispenjani u zimskim uvjetima. Prije njih šesnaest timova je probalo popeti ovaj 8,125 metara visok vrh, uključujući i nekoliko alpinista koji su ga pokušali popet u sezoni.

 

Simone Moro, kao najuspješniji penjač 8000-tisućaka, pokušao je popeti Nanga Parbat po Schell ruti koja se nalazi sa Rupalove strane. Moro koji je probao napraviti zimski uspon na Nanga Parbat 2012. godine, ovog puta je za partnera odabrao njemca David Göttlera.

Moro je u prošlosti sa različitim patnerima popeo: Shishapangma (2005), Makalu (2009), i Gasherbrum II (2011), a prvi 8000-čak koji je bio ispenjan nalazi se u Pakistanu na Karakoram planini. U zadnje dvije godine zimski usponi su napravljeni na Gasherbrum I i na Broad vrhu, a u ovoj regiji su još ostali neispenjani K2 i Nanga Parbat.

Također sa Rupeove strane, četiri poljskih alpinista uključujući Mareka Klonowskog i Tomeka Mackiewicza, koji su već tri puta prije pokušali napraviti zimski uspon na Nanga Parbat, dva puta po Kinshofer ruti i jednom po Schellovoj ruti, Mackiewiczu je najviša točka bila 7400 metara. Tog puta su se njima pridružili: Pawel Dunaj i Jacek Teler.

U međuvremenu, Njemački alpinist Ralf Dujmovits je imao u planu napraviti solo uspon po Diamirovoj strani sve do vrha. Dujmovits se aklimatizirao na Aconcagui koja je na zapadnoj polutci najviši vrh, na 6000 metara je proveo 6 noći uključujući dvije noći na 7000 metara. Njemačkom alpinistu je bio cilj napraviti brzi i lagani uspon bez fiksnih užadi i logora. Dujmovits je popeo Nanga Parbat tijekom ljetne sezone, 2001. godine.

 

info i slika: Climbing