Gasherbrum I FWAClimbingCom

Poljski penjački par Adam Bielicki i Janusz Golab završili su svoj prvi zimski uspon na Gasherbrum I (aka Hidden Peak) koji se nalazi na granici Kina i Pakistana. Vrh je visok 8080m što ga svrstava među najviše vrhove svijeta, točnije to je 11 (jedanaesti) najviši vrh. Na njega se je poljski par 9. ožujka u 8:30 po lokalnom vremenu popeo po normalnom putu sa zapadne i sjeverozapadne strane.

To je drugi od dva Pakistanska 8000-čaka koji su bili popeti u zimi. Prvi je bio Gasherbrum II kojeg su popeli Simone Moro, Cory Richards i Denis Urubko prošle zime. Moro i Urubko su se probali popeti na Nanga Parbat (Pakistan) ove godine, ali su odustali početkom zime. U međuvremenu, međunarodna ekspedicija pokušala je popeti novi smjer na Hidden Peak sa južne strane, gdje su ih i ugledali visoko na planini, no čini se da je solarna oluja onemogućila komunikacija pa ne možemo znati dali su uspjeli doći na vrh.

Gasherbrum I je prvi puta osvojen 1958 godine, a osvojila ga je Američka ekspedicija koja je ujedno bila prva ekspedicija koja je došla na neki vrh od 8000 metara.

12. ožujka 2012 godine međunarodni alpinistički tim kojeg su sačinjavali Gerfried Göschl (Austrija), Nisar Hussain (Pakistan) i Cedric Hahlen (Švicarska) pokušali su popeti novu rutu na Hidden Peak sa južne strane, ali izgleda da su nestali. Tim je zadnje viđen u Petak nekih 250 metara ispod vrha. Loši vremenski uvjeti su spriječile spasilački helikopter u traženju, ali su poljski alpinisti Darek Zaluski i Agniezka Bielecka krenuli penjati smjer kao bi probali pronaći tim.

Na ovom linku možete naći svih 14 vrhova koji su viši od 8000m, te ljude koji su iz ispenjali.

 

izvor (tekst i sika): Climbing