southern smoke

(25.03.2011) Sasha Digiulian je prva žena koja je popela Lucifer (8c+) na Kentucky Red Riveru, Gorge. Slično kao i za uspon na Southern Smoke (8c+) Sashi je trebalo 3 dana i 6 ulaza u smjer da ga popne. Ali za razliku od Southern Smoke-a, detalj u Luciferu je relativno kratak i bolderast za što treba imati jako puno snage za male oprimke i ljuske. Popis ljudi koji su to popeli je još uvijek kratak, u njemu se nalaze i neka zvučna imena kao Mike Doyle (FA 2006), Chris Sharma, Sean McColl, Adam Taylor, and Brad Weaver.

Sashin dečko (Magnus Midtboe) je na svojem blogu rekao sljedeće: citiram “Još jedan prelijep dan za Sashu i za Američko penjanje! Danas nakon kiše, Sasha je odlučila da želi probati popeti Lucifera. Jučer je pala na jednom jako teškom djelu smjera, što ju je natjeralo da pričeka da kiša prestane. Nakon zagrijavanja Sasha je opet pala na istom mjestu gdje i dan ranije. Iako je izgledalo kao zagrijavanje.”

U samo tjedan dana Sasha je odlučila penjati Southern Smoke (8c+), Lucifer (8c+) i na pogled Last of the Bohicans (8b) i Omaha Beach (8b+). To je zasigurno bio najproduktivniji vikend kojeg je imala ikad na Red Riveru Gorge i jedan od najimpresivnijih vikenda u povijesti ženskog penjanja. Sa sposobnosti penjanja ocjena (8c+) u 6 pokušaja, Sasha je zasigurno sposobna priječi na sljedeći novo. To će biti jako interesantno gledati kad će penjati svoj prvi 9a. Tako tešku ocjenu je jedino penjala Josune Bereziartu 2002 godine na Bain de Sang i 2005 na Bimbaluna (9a/a+).