Paige Claassen koja je na svojoj penjačkoj lead turneji, posjetila je Indiju, gdje je popela njihov najteži smjer Ganesh (8b+).

 

Nakon što je vidjela prvi uspon najtežeg Indijskog smjera kojeg je napravio Gérôme Pouvreau, Claassen je postala opčinjena sa smjerom (pogledajte ispod video Gérôme Pouvrea). Smjer se nalazi u blizini Badamia, a nabušio ga je Francuski penjač Alex Chabot. Ganesh je prekrasan dinamičan i snažan smjer koji se nalazi na prekrasnom narančastom pješčenjaku. Sa dnevnim temperaturama koje su nerijetko dosezale i 80 stupnjeva, Claassen i njezina ekipa zajedno sa još dvojicom indijskih penjača, mogli su jedino penjati u ranim jutarnjim satima. I planirali su se zadržati samo 2 tjedna, tako da nije bilo vremena na bacanje. "Trudila sam se najviše koliko sam mogla kod svakog pokušaja, kako bi ga popela čim prije. Kao rezultat toga, shvatila sam da kada se najviše trudim, da onda mogu potegnuti neke stvari kada se najmanje nadate" - rekla je Claassen.

Nakon 5 dana probavanja smjera, Claassen je uspjela napraviti prvi ženski uspon na ovaj smjer. "Ganesh je zasigurno najjači smjer koji sam ikad penjala i nalazi se u prvih pet na mojoj top listi svih vremena". Ne samo da je među prvih pet na njezinoj listi nego je i na vrhu impresivnih smjerova koje je popela tijekom putovanja: napravila je prvi uspon na Digital Warfare 8b+ (Južna Afrika), China Climb 8c i Sea of Tranquility 8b+ (Kina) i još mnogo drugih. Sljedeća destinacija joj je Geyik Bayiri u Tuskoj.

Sa nestrpljenjem čekamo vijesti iz Turske.

 

info i slika: Climbing