Adam Ondra Pachamama Spanjolska Instagram

Najpoznatiji Češki penjač na svijetu Adam Ondra jučer je u Oliani (Španjolska) popeo Sharmin smjer, Pachamama 9a+. Interesantno je to da je već četiri godine prošlo od kada je Adam napravio FA na Sharmin La Dura Dura, kasnije i na Change u Flatangeru (Norveška) koji je ujedno bio i drugi 9b+ sportski smjer na svijetu. Tijekom procesa da popne La Dura Dura, Adam Ondra je tada rekao da su te stijene jedne od najboljih stijena na svijetu. Četiri godine kasnije vratio se sa nekoliko projekata u glavi koje mora riješiti.

Nekoliko dana prije nego je Adam popeo Pachamamu, 40 metarski 9a+, a kojeg je 2009 godine prvi popeo Chris Sharma, proslavio je svoj 24ti rođendan. Ondra nije gubio vrijme nego se odmah bacio na novi projekt. Projekt spaja Pachamamu i Papichulo (autor oba smjera Chris Sharma), a traversa koja spaja ova dva super smjera, Chris i Adam vjeruju da bi to mogao biti još jedan 9b.

Prema informacijama naše redakcije ovo je tek četvrto ponavljanje smjera, a prije Ondre smjer su ponovili: Sachi Amma, Ramon Julian Puigblanque i Jakob Schubert

izvor: Planet Mountain
slika skinuta sa: Adam Ondra instagrama