Kontraverzni penjač Fred Rouhling u zadnje vrijeme unosi malo pomutnje u sportsko penjanje, a svojim je izjavama (za koje mnogi tvrde da nema dokaze) pokrenuo puno diskusija oko njegovih smjerova i ocjena, neki su ga čak nazvali i velikim LAŽLJIVCEM. Makar sa njegove strane gledano ne bi se to moglo reći, jer kada je davne 1995. godine izjavio da AKIRA zaslužuje ocjenu 9b (koja je za to vrijeme bila pojam), niko mu nije vjerovao zato jer su tada u svijetu postojala 2 ili 3 smjera ocjenjena sa 9a.

Fred je bio obiteljski čovjek i radio je puno radno vrijeme, a uz to je još i uspio penjati fenomenalne smjerove i ocjene, nadamo se da su to samo naklapanja, te da osoba koja u smjeru radi 4-5 giba na jednom prstu može potkrijepiti sve kontraverze koje su mu stavljene na teret.

Zadnjom vijesti iz 2007 godine, nakon što je popeo svoj stari projekt Salamandre i ocijenio ga sa 9b, opet je pokrenuo sumnju o njegovim težinama, a mi ćemo se složiti sa time dok nam netko od svjetske elite ne izjavi da to nije istina. Naravno nakon što popnu jedan od njegovih smjerova i predloži realnu ocjenu. 

Njegove smjerove niko nikad nije penjao ni ponavljao!