Super sayien 8B wassen 8aNu

Samuel Hammer (16) je sa samo 14 godina popeo svoj prvi 8A+ (2012. godine), sad je popeo svoj prvi 8B, One up na Espoo penjalištu. Treba se napomenuti da penje i lead smjerove te da je prošle godine popeo 8c+.

Matteo Menardi koji ima svega 15 godina popeo je svoj drugi 8c Phlogiston na Geierwandu koji se nalazi na 1800 mnv u Dolomitima i sa kojeg se pruža pogled koji oduzima dah. "Taj smjer sam probao prvi puta u rujnu 2013. godine i danas sam ga uspio popeti u trećem pokušaju. Smjer je veličanstven, a ovo je bio sveukupno četvrti uspon na ovaj smjer, prvi uspon napravio je Hannes Pfeifhofer".

Piotr Schab (17) o kojem već jedno vrijeme nismo ništa čuli, napravio je dva uspona na Frankejuri. Jedan uspon zove se Battle Cat, a drugi Infinity.... oba smjera ocijenjena su sa 8c ocjenom. Tijekom prošle godine na Frankejuri zabilježeno je tek devet 8c+ smjerova, a ovaj sedamnaestogodišnjak je napravio jedanaest 8c+ i težih smjerova, uključujući Era Vellu 9a kada je imao samo 15 godina.

Mlada Ukrajinka Nika Potopova je iz samo šestog pokušaja uspjela popeti smjera Tropo Schwar (8b) u Arcu. Ova jedanaestogodišnjakinja je prije ovog smjera popela svega šest 8a smjera. Kada uzmemo u obzir prijašnje slične izvještaje dolazimo do zaključka da danas curice penju rame uz rame jednako teške smjerove kao i dječaci dok su još tinejdžeri.

Philipp Gaßner (13) je prošli vikend napravio posjetio Frankenjuru, gdje je napravio svoj treći 8c uspon na Old Fellows. "Trebalo mi je svega tri pokušaja prije nego sam uspio napraviti križanje na samom početku. poslije toga dolazi vrlo lijepo penjanje do samog detalja koji se sastoji od vrlo sitnih grifova na samom kraju". - rekao je Philipp. Treba napomenuti da je prošle godine popeo svoj prvi 8A.

Već dobro poznati Jonathan Hörst (12) je na RRG-u popeo Ultra Perm (8b), evo što je rekao: "Iz šestog pokušaja, mislim da je lakši od The Madnessa. Vejrojatno zato jer je to moj stil penjanja. Ali svejedno vrlo lijep i zabavan smjer". Prošle godine kada je imao 11 godina popeo je God's Own Stone 8b (+) kao i njegov stari brat kad je bi istih godina.

Još jedan petnaestgosišnjak (15) Stefano Carnati koji je na Sasso Remenno na flash riješio smjer Catafiondo (8b). Treba napomenuti da je tijekom tog istog dana popeo još dva 8a+ smjera. Ove godine ovaj petnaestogodišnjak popeo je dva 8c smjera uključujući i Deus Irae 8c+ na Claru.

Loic Zehani (12) je na Oregonu popeo L'épis sage d'Eugène 8b, a tjedan dana ranije napravio sve gibove u jednom 8c-u. Njegov otac (Chris) je rekao da on više preferira top rope penjanje, gdje vidi da bi moglo biti opasno. 2012. godine Loicova najteža ocjena je bila 6c, a godinu dana kasnije napravio je 13 uspona 8a+ i teže ocjene.

Baptiste Ometz (15) je u zadnjih mjesec dana popeo 19 bolder problema ocjene 8A+ i svoj drugi 8B+ (Super sayien) na Wassen penjalištu, to je ujedno i prvi uspon na taj problem. "Potrošio sam 3 dana prije nego sam ga popeo. Moj prijatelj Giuliano Cameroni misli da bi mogao napravi sjedeću varijantu njegovog prvog uspona na Mentalist (7C+). vrlo sam uzbuđen u vezi toga." Ovaj petnaestogodišnjak je svoj prvi 8B problem popeo kada je imao jedanaest godina. A razlog zbog čega se njegov napredak sporo razvija, leži u brojnim ozlijeđena kao što je puknuće ručnog zgloba.

 

info i slika: 8a