il maratoneta Zagreb Climbing

"Krenimo sa trenutno ipak jačom vijesti:

U Paklenici je Borna popeo legendarni smjer Il Maratoneta ocjene 8b+. Smjer kojeg je legendarni talijanski penjač Maurizio Zanolla Manolo opremio i popeo davne 1987 dosad je nakon njega ispenjan samo pet puta uključujući Bornu (Uroš Perko, Marko Lukič , Ivan Lisica i Quentin Castagnier)!

Totalni old school smjer vrlo je specifičan i osim kvalitete za njegovo ponavljanje potrebna je velika volja i odlučnost. Ocjena ne govori mnogo o zahtijevnosti ovog smjera. Rijetko kad su dobri uvjeti za uspon a hvatišta su toliko mala i oštra da su u danu moguća najviše dva do tri kvalitetna pokušaja. Ili je hladno ili prevruće i sparno, a često su ključna hvatišta mokra.

O povijesti smjera dosta je napisano prilikom uspona Ivana Lisice.

Borna je za smjer trebao oko dvadeset ulaza u periodu od godine i pol. Probavao je smjer svakih nekoliko mjeseci po dan ili dva . Kvalitetno najčešće samo dan jer za drugi dan nije bilo kože.
Protekli vikend bio je onaj ključni. Nažalost u petak se spustila jaka kiša i ponovo smočila dio smjera. Neka hvatišta su bila mokra te gotovo sve stopinke na izlazu. Unatoč tome Borna je imao dva dobra ulaza. U prvom pokušaju je da bi izbjegao mokro hvatište promijenio kombinaciju što se nije pokazalo dobrim. U drugom se vratio na staru „betu“ ali opet je pao na samom izlazu iz smjera. Koža je otišla nakon još dva pokušaja i za sljedeći dan gotovo da nije imao volje. Nevoljko je ostao i u nedjelju.

Taj dan prvi pokušaj bio je odličan. Pao je na samo gib od kraja teškoća. Zbog boli u prstima nije htio ponovo pokušati. No srećom tu su bili Igor čorko , Ivan Pevec te Siniša Škalec koji su dali podstrek za još jedan ulaz. U međuvremenu , samo 45 min nakon prvog pokušaja voda se probila kroz pukotinu u stijeni i gotovo zalila jedno od ključnih hvatišta. Srećom u navali adrenalina i odlučnosti da ovaj put popne smjer Borna to nije niti primijetio. Tako je i bilo: u epskoj borbi, bodren, unatoč boli u prstima uz maksimalni napor prolazi!

Kako je na svom blogu napisao možda je ocjena i viša od 8b+, no Maratoneta se ne penje zbog ocjene. Taj se smjer penje zbog linije i samog značaja smjera. To je spomenik jednog vremena.

Na drugom pak kraju, točnije na Kotečniku blizu Celja Jani Zoraj ponovo ima odličan dan. Najprije je u drugom pokušaju popela smjer Divji mož ocjene 8a, a zatim iz treće još teži smjer Specijalist zaživljenje ocjene 8a+! Za tako mladu penjačicu dvije osmice u danu su vrhunsko postignuće.

Obje ove priče pokazuju nam da u Zagrebu imamo dva odlična mlada talenta i sa veseljem isčekujemo ovogodišnju natjecateljsku sezonu kao i njihove dalje aktivnosti u prirodnim stijenama."

Svake pohvale stižu i od naše redakcije!

 

izvor i slika: Zagreb Climbing