Honnold Stanhope Mexico climbingCom

Alex Honnold, Will Stonehope i Paul McSorley su otputovali u Baja pustinju (Kalifornija) krajem Siječnja, gdje su penjali dva neobična 400 metarska smjera.

Prvi Pan-Američki smjer koji je slobodno popet 1993 godine od strane Paul Piana, a imao je 10 cugova i ocijenjen sa 7-om. Mnoge spitove je Priana stavio u smjer koji su kasnije maknuti i ne zna se dali je itko ikad kasnije popeo taj smjer. Znamo da su ga Stanhope i McSorley prije nekoliko godina pokušali na pogled popeti, ali se Stanhope 15m prije kraja u detalju Brown cornera poskliznuo i pao.

Kad je prvi put Alex sa Paulom pokušao popeti smjer, nije mu to pošlo za rukom. Kasnije se vratio i sa Willom ga uspio popeo, te dodao još dva cuga, koje su ocijenili sa solidnom 6-om i 7-om.

Cijeli tim je proveo 2 i 1/2 dana radeći i opremajući smjer Giraffe, koji se nalazi lijevo od Pan-Amerikan smjera. Honnold i njegov partner Stanhope su išli penjati taj smjer kojeg je Honnold cijelog popeo kao prvi. Pao je na dva mjesta i to u jednoj osmici na malom rubu i u sedmici ispod Giraffe Roofa, oba puta je izvukao uže i išao ga ponovo penjati.

Fotograf Andrew Burr veli: smjer je specifičan i vjerojatno neće nikad biti ocijenjen. Bilo je prekrasno gledati Alexa kako savladava taj strop, što je rezultiralo najimpresivnijem vođenju kojem smo ja i Stanhope ikad svjedočili.

El Giraffe Libre ima dvije osmice i šest šestica ili sedmica. Tim nije samo penjao nego je i u smjeru zamijenio 4 stara zahrđala spita, nekoliko sidrišta i četiri spita u varijanti za slobodno penjanje.

 

izvor: Climbing