Alex honnoldyosemite obaranje rekorda na Nose uclimbingCom

Alex Honnold i Hans Florine planiraju srušiti brzinski rekord na Nose na El Capitanu (Yosemite), 17.06.2012. Aktualni rekord drže Sean Leary i Dean Potter kojeg su postavili u Studenom 2010 godine, a rekord koji trebaju oboriti je 2 sata, 36 minuta i 45 sekundi. (To je samo 20 sekundi brže od prijašnjeg rekorda kojeg su postavili Florine i Yuji Hirajama u Kolovozu 2008 godine).

 

Florine i Honnold će napraviti dva zagrijavajuća uspona na Nose, jedan su napravili jučer, a drugi danas. 

Florine je poznati brzinski penjač i brzinsko penjanje na Nose mu nije strano (on još uvijek drži rekord u solo brzinskom usponu na Nose od 1990 godine). Nedavno mu je partner bio Bill Wright (koji je koautor brzinskog penjanja). Kako penjati brže i bolje (da popnete 100 cugova u jednom danu u Eldorado Kanjonu, Kolorado).

Honnold je evidentno bi nebrojeno puta popraćen medijima, uključujući i nacionalnu televiziju na kojoj je stalan gost kad se spominje Yosemite. Sredinom Maja Honnold i Caldwell su oborili novi rekord na "Yosemite Triple Crownu" kad su penjali južnu stranu Mt. Watkinsa, Free Rider na El Capitanu i regularnu sjeverozapanu stranu Half Dome-a za što im ne trebalo 21 sat i 15 minuta. Nekoliko tjedana kasnije Honnold je spustio svoj prijašnji rekord na regularnoj sjeverozapanoj strani Half Dome-a sa 2 sata i 50 minuta, na 1 sat i 22 minute. Prošli tjedan je prepenjao the Triple link-up u samo 18 sati i 50 minuta i na kraju je priznao "Ok, ovo je bila velika stvar."

 

izvor (tekst i slika): Climbing