Bear Skin France

Tim mladih francuskih alpinista su popeli dva teška nova uspona na Aljaski. Nakon što su napravili bazni logor na Buckskin Glacieru istočno od Ruth Glaciera, tim je išao penjati smjer na sjeverno-istočnoj strani Moose Tootha i Bear Tootha tijekom cijele 19-to dnevne ekspedicije.


Mentor i vodič ekspedicije Christophe Moulin zajedno sa Max Bonniot, Estelle Dall'agnol i Robin Revest proveo je 7 dana u smjeru Magic Mushrooms (1,500m, ED, M6 90° A3), koji ide usporedno sa smjerom iz 2008 godine There's A Moose Loose About This Hoose (autori: Jon Bracey i Matt Helliker). Drugu liniju su ranije pokušali popeti Francuski penjači Aymeric Clouet i Christophe Dumarest, 2006 godine; Bracey i Helliker su morali odustati 100 metara od vrhom jer je postajalo preopasno za penjanje. Nakon pet dana penjanja Francuski tim se priključio Bracey-Helliker smjeru. Na samo jedan dan od vrha došli su na ekstremno opasan dio koji je Bracey i Hellikera zaustavio, ali su nakon 7 sati uspjeli doći do vrha.

U međuvremenu su trojica mladih penjača Romain Jennequin, Simon Remy i Jérémy Stagnetto sa mentorom Frédéric Gentet penjali kompleksnu novu smjer na istočnoj strani Bear Tootha. Kvartet je penjao taj 900 metarni smjer tijekom prvog pokušaja, ali su se nakon trećeg dana morali vratiti zbog poteškoća i loše vremenske prognoze. Nakon što je napadalo metar snijega odlučili su se na drugi pokušaj, ali ovaj put (bez obzira na štetu koju su kod prvog uspona napravili na tankom ledu) uspjeli su doći do vrha.

Njihova linija počinje na ekstremno tankom ledu u gornjem dijelu granitne ploče koja ih vodi preko ledene vododerine pa lijevo u smjer The Useless Emotion (Bridwell-Christensen-Dunmire-Jonas-McCray, 1999). Gdje su morali prečkati preko sjeverno-istočne strane kroz smjer iz 1999-te i kroz Japanski smjer, Climbing is Believing iz 2008 godine, koji ih je doveo do sjevernog ruba i dalje do vrha. Da bi se popeli smjer Bear Skin (1,350m, ED+ WI6+ M5 A1), trebalo im je 4 dana.


izvor (tekst i slika): Climbing