Početkom mjeseca, Britanac Tim Emmett i Slovenac Klemen Premrl napravili su prvi uspon na vrh Spray On na Helmcken Falls (Kanada).

Emmett i Will Gadd otkrili su Spray On kada su istraživali 140m visok Helmcken Falls tri sezone prije. Budući da je led bio pretanak za zaštitu s tradicionalnom opremom, par je pospitao i popeo 27m visok, 45 stupnjeva nagnut previs u 2010. Uspon je dobio neviđenu ocjenu 7c i bio je nagrađen sa Climbing’s Golden Pitonom za ledeno penjanje.

Sljedeće godine, Emmett i Gadd su se vratili dodati još četiri cuga na izvorni uspon, stvorili su tako 76 metarski usjek za uspon. Led je prekrio spitove koje su prije postaviti, tako da su se morali koristili detektorom metala kako bi otkrili svoju ​​izvornu opremu.

Emmett, Gadd, Premrl, Chris Geisler i Will Mayo napravili su konačne cugove ove sezone. Emmett i Premrl dodali su sada osam cugova u jednom danu, a Emmett je izveo završni cug u sumrak. Penjači su bili prisiljeni preskočiti prvi cug smjera, koji je bio pod golemom količinom snijega i leda.

"Za mene je penjanje na vrh Helmcken Falls kao vjerski obred i odgovor na pitanje zašto sam počeo penjanjati", rekao je Emmett. "To je izvan granica! Ona obuhvaća toliko faktora, sve odjednom. To je prava avantura, uzbudljivo, opasno, izloženo, briljantno, raznovrsno, teško i po mom mišljenju, jedan od najupečatljivijih prirodnih kreacija na Zemlji."

Emmett opisuje Spray On kao "najlakši smjer do pećine", što znači da ima nevjerojatan potencijal za više smjerova na Helmcken Falls. Područje je ove godine bilo iznimno plodno za nove smjerove koje su izradili mnogi penjači. Još četiri nova smjera već su napravljena, od kojih je jedan Wolverine, smjer koji su napravili Mayo i Geisler, opisali su ga kao sličanog smjeru Spray On, ali bez mjesta za eventualni odmor.

 

Izvor (tekst i slika): CLIMBING 
za portal pentranje.com članak objavio: Mladen Skeja