Tommy Caldwell i Kevin Jorgeson su napravili povijesni uspon na El Capu, popevši najteži višedužinac na svijetu, Dawn Wall 9a.

Chris Sharma, Tommy Caldwell, Kevin Jorgeson i Jonathan Siegrist su dugih šest godina radili na Dawn Wallu, koji ima oko 30 cugova, a najteži cugovi se zapravo nalaze na prečki koji se sastoji od 2 cuga i ocjenjeni su sa 9a.

Ako smjer usporedimo sa nama najpoznatijom penjačkom destinacijom Paklenicom odnosno sa najvećom stijenom u Paklenici, Aniča kukom onda je to odnos 1:3. Ili laičkim rječnikom rečeno, smjer na El Capu je dugačak cca 1000 metara. Treba se napomenuti da ovaj višedužinac nije pospitan kao klasični sportski smjerovi, nego se penje na frendove, čokove i klinove, pa i to daje jedan poseban štih i težinu, već i ovako teškom smjeru.

Početak uspona napravili su 27. prosinca 2014., a već dva dana kasnije nalaze se ispod 10 cuga. Kako bi im malo podigao moral, najpoznatiji free soler današnjice, Alex Honnold ih je odlučio posjetiti. Plan im je bio da popnu još jedan cug i da onda imaju dan odmora kako bi se mogli uhvatiti u koštac sa narednim cugovima.

Novu godinu su proveli penjaući 11 i 12 cug, kako bi na prvi dan nove godine mogli penjati prečku. Nakon što su popeli prvi cug prečke (ujedno i jednu od dvije najteže ocjene) dečki su napravili bivak i odlučili se malo odmoriti. Tommy je na svojem FB profilu napisao kako su i njemu i Kevinu već dobrano potrošeni prsti i kako obojica penju sa typeom na prstima, ali da ih to neće usporiti.

Par dana kasnije Tommy je popeo 15 cug i samo se čeka Kevina da ga uspije riješiti i onda su napravili pola posla. Kevin je bio jako blizu nekoliko puta, ali nažalost nije ga uspio riješiti. Odlučio je da će dati odmora još koji dan prstima da se malo oporave pa će onda ponovo probati. Nakon toga slijedi dan odmora za uživanje na Kalifornijskom suncu. Tu noć se Kevin jako borio sa 15 cugom, ali sve što je uspio bila je još jednu rupu u prstu.

Dva dana kasnije, Tommy je rekao kako su mu prijašnjih nekoliko dana bili za pamćenje i kako je dan ranije uspio riješiti zadnja dva najteža cuga. Što znači da bi sedmogodišnji san mogao postati java. Nakon toga ostale su ima samo sedmice za penjat, ali poslije ovog svega što su prošli ovo se čini lagano. Nakon što su ispenjali i sedmice, 15.siječnja 2015.godine rođen je najteži višedužinac na svijetu.

Kad su pitali Tommya, što mu je bilo najteže od svega, odgovorio je da mu je najteže bilo to što nije sa svojom familijom (ženom i 2 godišnjim sinom).

Kratki osvrt na Dawn Wall timeline možete pogledati na stranicama Planet Mountaina.