Alpinisti David Lama i Dani Arnold su napravili novu smjer na teškom Moose's Toothu na Aljasci. Njihov novi smjer nazvali su Bird of Prey, smjer je vrlo upečatljiv jer ide kroz prethodno neispenjan glavni dio stijene na istočnoj strani Tootha.

 

Arnold je za Rock&Ice rekao: "To je logična linija. Trudili smo se napraviti liniju što direktniju i jednostavniju do samog vrha, ali je i tako bila dovoljno teško."

Lama je rekao da je ovo njemu i Arnoldu bio prvi izlet na Aljasku i kad su stigli nisu imali neki poseban plan što će penjati. "Kada smo sletjeli bilo je oblačno, a planine se nisu vidjele, ali se zato već sljedećeg jutra vidjela istočna strana Moose's Tootha i činila mi se poprilično atraktivnom."

David i Arnold postavili su bazni kamp na Buckskin glečeru (10 travnja) i proveli su nekoliko dana proučavajući potencijalni smjer dalekozorom, pokušavajući pronaći put koji će spojiti pukotine sa lošim istočnim dijelom. Njih dvojica su odlučili da će im linija početi u smjeru Arctic Rage (VI WI6+ A2), kojeg su napravili Ben Gilmore i Kevin Mahoney 2004 godine, nakon toga počinje smjer Dance of the Woo-Li Masters (VI 5.9 WI4+ A4, 1520m), kojeg su napravili Jim Bridwell i Mugs Stump 1981 godine. Kako god bilo, Dave i Arnold odlučili su da će ući u Arctic Rage i kasnije se odvojiti prema istočnoj strani glavne stijene te na taj način iskovati novu liniju.

Slijedeći dan, digli su se u 2 sata ujutro, skuhali kavu i od skijali do dna stijene. Lama: "Odsolirali smo prvi dio stijene (oko 100m) nakon čega se smjer odvaja od Arctic Rage-a. Nakon toga penjemo 9 stvarno zahtjevnih cugova do našeg bivaka koji se nalazi na sredini stijene."

Par je proveo hladnu noć u bivaku na sredini stijene i počeo penjanje slijedeći dan sa prvim zrakama sunca. U bivaku su ostavili sve osim penjačke opreme, ruksaka sa hranom, vodom i dodatnom jaknom, David i Arnold su odlučni da riješe gornji dio glavne stijene. Lama: "Stijena je zahtjevnija nego što smo očekivali, ali smo jako dobro napredovali taj dan". Par je sve ukupno popeo 17 cugova i na vrh su došli oko 18 sati. Bez gubljenja vremena, Lama i Arnold odlučili su da će se spustiti natrag u bivak i od tamo od skijati u komadu do baznog kampa. U kamp su stigli 14 travnja u ranim jutarnjim satima (oko 2 sata).

Lama za smjer predlaže ocjenu 6a [5.10a], M7+, 90 posto, A2 za Bird of Prey. Za detalj njihovog smjera Arnold veli: "U principu nema teškog cuga, ali je zato konstantan i izložen! Tako da su nam bile potrebne sve alpinističke penjačke vještine. Led, stijena, mješovito i tehničko penjanje."

 

izvor (tekst i slike): UKClimbing