Corona 8A Paklenica

"Odličan je bio protekli vikend u Paklenici. Malo ali probrano društvo ZG i VŽ scene dominiralo je kanjonom. Ipak ovaj put u središtu pažnje bio je boldering. Ivan Pevec, Siniša Škalec i Borna Čujić prošarali su bolder klasicima Paklenice, a Borna je dodao i krunski uspon. Krenimo redom. Ekipa je najprije krenula prema bolderu Riba zvana Maja 7A/A+ kojeg je Borna flešao, a kasnje ga je popeo i Pevec. Nakon toga Borna je na fleš dodao i novi smjer koji počinje na istom ulaznom grifu, ali zatim izlazi lijevo. Bongo je ili 6C+ ili 7A. Popeo ga je i Pevec.

Ekipa se spušta niže do boldera By the way 7C (do ovog vikenda najteži paklenički bolder smjer) , kojeg Borna rješava u nekoliko pokušaja, a zatim penje i smjer Smak svita 7B na susjednom bloku. By the way je Pevec popeo koju godinu ranije.

Nakon što je grupica porješavala gornji dio kanjona spuštaju se u sam Klanac. Pevec se navezuje na uže i rješava smjer Moskito 8b kojeg je dan ranije nastudirao. Jedan je to od rijetkih uspona ovim velikim klasikom Paklenice.

Ipak glavni cilj bio je bolder projekt na prvom bloku nakon parkinga (onom gdje se nalazi bolder On the edge ). Borna i Pevec odlučuju dati ozbiljan pokušaj da se projekt riješi. Trebalo je dešifrirati gornji dio dosta visokog bolder problema, no brojni ulazi završavaju neuspjehom. Cijelu drugu polovicu jutra i popodnevnu šihtu dečki su uložili u dešifriranje. Potkraj dana Borna uspijeva napraviti nekoliko ključnih gibova, ali za taj dan više nema moči. Škalac u međuvremenu u Hramu rješava Funky shit 7c+.

Slijedeće jutro Škalec i Pevec odlaze u veliku stijenu a Borna hvata jutarnju svježinu i trenutak kada je trenje dovoljno dobro za ozbiljan pokušaj. Nakon zagrijavanja mijenja betu za smjer i nakon dva tri neuspjela ulaza prolazi! Izvrsna linija i trenutno jedan od najtežih bolder problema u Hrvatskoj dobio je prvi uspon, ime i ocjenu: Corona 8A! Ukupno između dvadeset i trideset ulaza."

 

izvor (tekst i slika): Zagreb Climbing