felderstoryteller25arctic bafin islandtheNorthFaceJurnalCom

Hansjorg Auer i braća Eneko i Iker Pou oslobodili su četiri nova smjera na Arctic’s Baffin Islandu.

 

Ekspedicijski tim čekao je 22 dana da im vrijeme dozvoli da nastave svoj put prema Belly Tower lokaciji koji se nalazi na neistraženom dijelu doline koji su nazvali Paradise Valley. 16 cugova kasnije, tim je penjao smjer The Door (8b), gdje su Iker i Auer uspješno prošli detaljnu dužinu.

Nakon još 5 dana strpljivog čekanja, tim je otvorio još dva smjera na White Hallu koji je smješten iza njihovog baznog logora. Aueru, Benu Lepesantu i kamermanu Matteo Moccelin trebalo je 6 i 1/2 sati da slobodno popnu smjer Hotel Gina (6b+), dok su u međuvremenu Pou braća sa kamermanom Riky Feldererom stigli na vrh preko smjera Hotel Monica (6b+).

50 dana nakon što su napustili svoje kuće, cijeli tim je napravio i finalni smjer na Mount Cooku. Kojeg su nazvali Levi Is Coming (6b+) u čast njihovom vodiču Levi-ju, koji je tamo došao po njih kako bi ih izveo.

U časopisu The North Face Auer je naveo da slobodno penjanje na Baffin Islandu za sada još nije popularno jer je tamo osnovni problem: kvaliteta stijene, pristupačnost baznom logoru i led koji prekriva većinu vrhova. Ovo cjelokupno putovanje je bilo jedno "nevjerojatno iskustvo" i sve zasluge treba prepisati braći Pou.

Cjelokupni članak koji su napisali za The North Face možete pročitati na njihovim stranicama.

izvor: Rock & Ice
slika skinuta sa: The North Face časopis