Alex Honnold je slobodno popeo stari projekt Kurt Smitha na El Potrero Chicu (Mexico), koji ima 19 cugova od kojeg je detalj ocjene 5.13c/d. Moj najdraži uspon sa lijeve strane Outrage Wall-a pa do vrha Cerro San Miguela. Smith i Jeb Vetters su kasnih 90-tih proveli dva mjeseca spitajući smjer od tla prema gore ukljućujući i 21 noć koju su proveli u stijeni, ali nisu nikad uspjeli slobodno popeti cijeli smjer.

 

Honnold: "Vjerojatno nigdje na svijetu ne postoji niti jedan pospitani 20 cuga dugi smjer. Pomislio sam kako je ovo jako dobra prilika koja se nesmije propustiti".

Honnold i njegov penjački partner Josh McCoy proveli su četiri dana čišćeći smjer, uključujući ukljanjanje nekoliko stotina metara starih užeta. Na prvi red point pokušaj, Honnold nije mogao napraviti detalj u trećem cugu i popeli su samo prvih šest cugova. Ali kad je našao kombinaciju, popeo je detalj u drugom pokušaju i nastavio slobodno penjati sve do vrha.

Tijekom njihovog trotjednog boravka u Mexicu Honnold i McCoy također su napravili drugi uspon na stari smjer (El Gavilan) Jeff Jacksona koji se nalazi na izoliranom dijelu La Popa. To je smjer koji se sastoji od devet cugova koji neprestano vise i ocjene je 5.13a. Honnold je rekao da je ovo bio stvarno dobar izazov, a stil penjanja zabavan.

 

 

izvor (tekst i slika): Climbing