Do sada su sigurno svi već čuli da je Alex Honnold napravio free solo na El Capitainu. Slobodno je oslobodio smjer Freerider, dobro ime za dobar pothvat :) U smjer je ušao 03 lipnja u jutarnjim satima i već nakon tri sata i pedesetšest minuta izašao je na vrh El Capa. Cijeli pothvat je popratila vrlo popularna emisija (u kojoj je Alex već prije nastupio) 60 minute, a vrhunac svega je Alexov najznačajniji uspon u povijesti penjanja.

ALex Honnold Freerider FB

Alex je radio na ovim smjeru od prošle Jeseni, prije ovoga bezbroj puta ga je popeo. Smjer je logican izbor za free solo i najlakši uspon na El Cap, ocjene je 7c/c+ (nekima je to vršna ocjena :). U smjeru ima nekih cugova koji su posebno vrijedni pažnje, naprimjer "The Monster Offwidth", bijedna široka pukotina koja je poznata po tome da slomi i najjače, te cug nazvan "the boulder problem" gdje je cijeli cug detaljni, a detalj tog cuga je težak gib na sićušni grif.

Honnold je u svijet free solo penjanja ušao 2008 godine kada je popeo Moonlight Buttress na Zion penjalištu. A na vrh se katapultirao kada je popeo Half-Dome, gdje danas stoji njegova slika kao ikona na "Thank God Ledge" koja gleda prema van. Najvjerojatniji Honnoldovi najznačajniji uspon je bio "Triple Crown" kada je free solo popeo tri najduža smjera (Mount Watkins, El Capitan i Half Dome). Partner u tom pothvatu mu je bio Tommy Caldwell, a trebalo im je 21 sat i 15 minuta. Više o tom pothvatu...

Pete Wittaker je Krajem prošle godine penjao taj smjer i dao je lagani comentar na svojem instagram pofilu, koji možete pročitati ispod.