mihael stefic grizli 7c kalnik

Da sve ne ostane samo na stranim vijestima, odlične vijesti nam dolaze i iz naše domovine. Najme dugo očekivano ponavljanje smjera Grizli 7c+ napokon je došlo. Mladi Bjelovarčanin Mihael Štefić prošlog vikenda (26.03.15.) je napravio uspon na tu tešku prečku.

S obzirom na to kakvi su gibovi u njemu i da su ga probavali i jači penjači od Mihaela, ja bi rekao da bi tom smjeru više pasala ocjena 8a nego 7c+, ali čekat ćemo ostale ponavljače da vele svoje mišljenje o tome. Uz ovaj klasik Mihael se također još prošetao i kroz Djecu cvijeća 7c. Smjerovi se nalaze na dobro poznatom sjeverno-zapadnom penjalištu Kalnik.

Ovog vikenda su također i istrijani imali odlične rezultate, s obzirom da je taj vikend Medveju posjetio Adam Ondra. Dečki i cure poneseni atmosferom stiskali su jače nego inače i postiskali odlične ocjene, Marko Kalčić je iz trećeg pokušaja popeo Total extrem 8a, Vito Mužević stišće Hause of pain 8a (autor smjera: Gianfrancko Dušić) u sektoru Veli Jože i u sektoru Mali Jože penje Ledeno doba 8a, a Ivana Staraj stišće Friend with out borders 7b+.

Adam Ondra on Vicious circle 9a b Misja Pec

Treba usput :) napomenuti da je Adam Ondra napravio uspon na prvi hrvatski 9a, kojeg je nazvao More. Uz ovaj 9a na OS popeo je i dva 8c smjera (Outdoor finger spiler i The Core), te jedan 8a, Lovranska droga. Ondra kaže da je stijena lagano prevjesna sa dobrim krimpovima što jako dobro pristaje njegovom stilu penjanja. Treba napomenuti da je to zapravo drugi 9a u Hrvatskoj, jer je prvi bio The Core ali nakon šta ga je Adam posajtao rekao je da je ipak 8c+.

Nakon Medveje preselio se u Pandoru, gdje je probavao projekt ocjene ~9b, za koji kaže da je dužine ~20m bolderskog prevjesa. Istaknuo je oduševljenje kvalitetom stijena u ovom dijelu Hrvatske i da će se zasigurno opet vratiti.

Nije se samo zaustavio kod nas nego je posjetio i njemu dobro poznato penjalište Osp, gdje je napravio novi smjer ocjene 9a+/b a nazvao ga je Vicious Circle. Kreće desno od Sanskog para 9a nakon čega dolazi prevesni 9b što dovodi ovu varijantu Sanskog para u sasvim jedan novi nivo. Poslije toga dolazi 16 gibova ocjene 8c+ pa loši odmor i ulazi se u Sanski par na čijem štandu i završava smjer.


izvor: Rirockclimbing fb, UKC
slika skinuta sa: UKC