Finger Injuries Drawing

Čega se penjači najviše boje, visine, pada ili oštećenja prstiju, ne najviše se boje ozljeda prstiju. I to sa dobrim razlogom, jer je penjanje sport cijelog tijela, a prsti imaju najviši kontakt sa stijenom dok su drugi dijelovi tijela nešto manje zastupljeni.

 

OZLJEDE
Tri najčešće ozljede prstiju koje su penjači iskusili su: isčašenje A2 tetive, poderotina tetive pregibača i deformacija kolateralnih ligamenata.

 

ISČAŠENJE A2 TETIVE
Isčašenje ove tetive je najčešća ozljeda. Takve ozljede se najčešće događaju kad krimpate i pritom vam se oklizne noga i nenadana sila optereti ruku. Penjači će možda čuti zvuk pucanja i istog momenta osjetiti jaku bol, nakon čega će taj dio nateknuti i možda će se pojaviti modrice. Bol se obično osjeti samo u predjelu prsta. Ova ozljeda je najmanje ozbiljna od ove tri koje su nam tema i ne utječe značajno na vašu snagu. Ne preporuča se da idete na operaciju, niti kad vam ona u potpunosti pukne. Kako god bilo, uvijek si tejpajte taj dio prsta nakon puknuća, kao pripomoč.

PODEROTINA TETIVE PREGIBAČA
Ta tetiva kreće sa vanjske strane lakta, preko podlaktice sve do vrha prsta. Te tetive spajaju mišiće i kosti kako bi vam omogućili savijanje (pregibanje) ruke i prstiju. Kada se suzi ili rastegne dolazi do bola koji se obično osjeća između dlana i ručnog zgloba. Kada se to dogodi nećete moći savijati jedan ili više zglobova prsti, te će doći do ukočenost u prstu. Ako je došlo do potpunog puknuća, to najvjerojatnije nećete uspjeti izliječiti bez operacije.

DEFORMACIJA KOLATERALNIH LIGAMENATA
Treća ozljeda događa se u kolateralnim ligamentima, koji okružuju svaki prst. Trauma se ovdje obično događa kod bočnih opterećenja, kad sa jednom rukom vučete bočno, a sa drugom se bacate na grif gore i van. Bol će se osjetiti na strani zgloba (obično na zglobu srednjeg prsta). Ovo je još jedna ozljeda za koju bi možda trebala operacija, ako je ozljeda ozbiljna.

 

LIJEČENJE
Kod prve ozljede odmah prestanite sa penjanjem. Ako ste u mogućnosti odmah posjetite doktora, a fizioterapeutkinja i penjačica Aimee Roseborrough preporuča da u sljedećih nekoliko dana preispitate svoju ruku kako bi mogli utvrditi jačinu ozljede. U međuvremenu preporuča da kombinirate ledenu kupku (10 min. tri do pet puta dnevno) sa aktivnim pokretima do granice do koje možete ići (lagano istezanje i pregibanje) sa povrijeđenim prstom. Prvih 72 sata je vrlo bitno da se ozljeda tretira leđenjem i da se nastavi sa ledenom kupkom tako dugo dok bol kod pokreta ne nestane.

Ako se pojave modrice ili je vaš zglob nestabilan i pokreti su vam veći nego normalno, posjetite doktora. Ako nema modrica i nema poboljšanja od leđenja u pet ili sedam dana, zakažite termin kod doktora. Doktor vam može obaviti pregled magnetnom rezonancom ili ultrazvukom te na taj način identificirati problem i dati odgovarajuću terapiju.

Oporavak varira ovisno o jačini ozljede, a po knjizi je od četiri do šest tjedana. Kada bol nestane, najbolji i najjednostavni način za povratak u penjanje je da odabirete lagane smjerove sa velikim grifovima.

 

 

izvor (tekst i slika): Climbing