Or

15 alpinista od kojih je čak 6 Amerikanaca koji su nominirani za 20-to izdanje Piolet d'Or-a, koji se dodjeljuje jednom godišnje za nove planinarske uspone diljem svijeta. Dobitnika ćemo objaviti u Chamonix-Mont-Blanc u Francuskoj i u Courmayeuru u Italiji kroz 4 dana počevši od 21. ožujka.

Žiri je izabrao uspone na temelju kriterijske liste koja uključuje: stil uspona, duh istraživanja, razina tehničke sposobnosti, učinkovitost i pravilno korištenje resursa.

Nominirani su:

  • Dollar Road - novi smjer na centralnom i najvišem dijelu Pobeda Peak-a u Kirgihstanu koji se nalazi najsjevernije i visok je 7000 m, a napravili su ga penjači iz Kazahstana: Gennady Durov i Denis Urubko. U studenom prošle godine ovaj tehničko alpinistički smjer osvojio je 6-ti Azijski Piolets d'Or. 
  • Prvi uspon na drugu najvišu neispenjanu planinu na svijetu -  Saser Kangri II (7,518m) koji se nalazi u Indiji, a ispenjala su ga tri Amerikanca:  Mark Richey, Steve Swenson i Freddie Wilkinson
  • Treći uspon na zapadni vrh K7 u Pakistanu od strane mladog slovenskog penjača Nejc Marčiča i Luke Stražara. Par je napravio uspon u tri dana.
  • Posljednji preostali neispenjani 6000 m visoki vrh u Xuelian Feng-u (Kina) je bio ispenjan čistim alpinističkim stilom u samo 4 dana od strane slovenaca: Ales Holc, Peter Juvan, and Igor Kremser.
  • Američki aplinisti Conrad Anker, Jimmy Chin i Renan Ozturk napravili su uspona na Shark's Fin (6,310m) na istočnom stupu Meru Centrala u Indiji. Prvi pokušaj penjanja ovog smjera je bio 1986. godine, a ovo je prvi puta da je cijeli smjer popet u potpunosti.
  • Uspona na Torre Egger (2,850) u Argentini koji su napravili Norveški alpinisti Bjørn-Eivind Årtun i Ole Lied. Penjali su južni stranu vertikalnog tornja koji je bio totalno prekriven ledom. Årtun je nadavno preminuo nakon kobne nesreće na novom smjeru u Kjerag-u (Norveškoj), skupa sa svojim Norveškim prijateljem Stein-Ivar Gravdal.

 

izvor: Climbing