Suunto je Finski proizvođač koji radi večinom digitalne instumente počevši od ronilačkih računala , kompasa pa sve do “outdoor” računala kakav je Core. Model Core se može naručiti u raznim varijantama – od negativnog ekrana, plastičnog kučišta, aluminijskog kučišta , raznih vrsta lunete …itd. Moj model je Regular Black, napravljen od plastičnog kučišta, pozitivnog ekrana i silikonskog crnog remena.

Kao što se vidi na slikama sat je poprilično širok (49mm) dok mu je debljina oko 10mm. Silikonski remen je kod kučišta širok oko 30mm dok se oko zapešča smanjuje na prihvatljivih 24mm.

Kopča remena je nažalost polirani čelik (sa unutrašnje strane brušen). Bilo bi mi draže da je i kopča crna pošto je cijeli sat u crnoj kombinaciji. Ekran je dot matrix o kojem budemo kasnije, luneta je začudo aluminijska sa oznakama strana svijeta i pripadajučim stupnjevima koji mogu koristiti pri upotrebi kompasa. Core ima ukupno pet pušera (ili gumbeka) koje budemo također kasnije detaljnije obradili.

Prije nego što krenemo na funkcije sata da malo opišem ergonomiju. Sat doslovno ne osječam na ruci. Ali doslovno. Neznam jel je to jer sam do prije mjesec dana nosio Monstera ali nevjerovatno je lagan (mislim da je oko 50 grama). Znači gotovo sam siguran da neče smetati u bilo kojoj fizičkoj aktivnosti. Remen je silikonski, stoga i jako udoban . Eventualno bih na Core stavio remen koji izlazi u Green izvedbi. Puno je prozračniji i brže se suši (zakon za ljeto).

Pušeri su dovoljno tvrdi da ih slučajno ne pritisnete a odlična stvar je da Core ima stražnji poklopac koji se vrlo jednostavno otvara da bi se zamjenila baterija. I naravno garancija se prizna ako sami zamjenite bateriju. Baterija traje između 10 i 15 mjeseci , ovisno koliko često koristitite funkcije.

 

CORE FUNKCIJE

Kao što sam prije spomenuo , Suunto Core je ABC(D) sat. Ovo “D” sam dodatno stavio jer za razliku od ostalih ABC satova ima i Depthmeter , ili ti ga dubinomjer. LCD zaslon na Core je podjeljen u tri dijela. Prvi, gornji , je status ekran koji daje informacije o trendu tlaka zraka u zadnjih 6 sati , indikator alarma, indikator slabe baterije ili u nekim modovima prikazuje vrijeme. Drugi, srednji dio ekrana je glavni , pokazuje vrijeme , ili trenutnu visinu ili graf tlaka zraka u zadnjih 24h ili stupnjeve kompasa.

Treči, donji, je funkcijski ekran koji prikazuje dodatne informacije u glavnim modovima. Ekran ima i malu sekundarku, tj dvije crtice koje se kreču u smijeru kazaljke na satu na rubu samog ekrana. Odlična je stvar što te crtice služe kao podsjetnik. Ako postoji neka funkcija koja se pokreče pušerom to bude označeno na rubu ekrana putem tih crtica. Odlična ideja.

Postoje tri glavna moda: TIME, ALTI & BARO , COMPASS. Unutar ta tri glavna moda moguče je prikazati dodatne funkcije:

 

• TIME

- Datum

- Sekunde

- Dual Time

- Vrijeme izlaska i zalaska sunca

- Štoperica

- Odbrijavanje vremena

- Blank Screen

• ALTI & BARO

- Termometar

- Log funkcija snimanja

- Referentna visina

- Vrijeme

- Blank Screen

• COMPASS

- Vrijeme

- Strane svijeta (N,S,E,W)

- Smijer kretanja

 

Da nejdem sad u teoriju tlaka zraka, sat izračunava tlak unošenjem referentne visine. Znači dovoljno je na topografskoj karti pročitati visinu naselja, unjeti u postavke i voila , sve šljaka.

Za razliku od djedice , Suunto Vectora koji ima posebno mod Altimeter i posebno Barometar, Core ima Alti & Baro. Razlika je u tome što je potrebno nekoliko “klikova” obaviti da bi sat prešao iz jednog moda u drugi. Ja ga držim u Automatic profilu u kojem sat kuži kad se penjem pa prebacuje na visinomjer i kuži kad sam statičan pa prebacuje na barometar. Core već mjesec dana drži korak u skoro supanj sa meterološkom stanicom u Varaždinu, stoga bi rekao da je poprilično precizan.

Visinomjer nisam stigao isprobat , isto ko i log funkciju. Barometar pokazuje trend kretanja tlaka zraka u zadnjih 24 sata a u memoriji možete pregledati trend tlaka u zadnjih 7 dana sa intervalima od pola sata.

U Funkcijama nisam napomenuo da sat ima i dubinomjer. E pa ima, nažalost samo do 10 metara ,ali svejedno mislim da je fora stvar. I naravno pušere je moguče koristiti pod vodom.

Core ima i iluminaciju , ali iako bi neki rekli da je nekako slaba, ja bi rekao da je taman. Iluminacija nije ko kod Casia da te zasljepi kada u 4 ujutro želiš pogledati koliko je sati nego te dovoljno jaka da bez ikakvih problema pročitaš ekran a da ne izgubiš “night vision”.

U postavkama se može postaviti da iluminaciju pali svaki gumb ili samo Light gumb i ostaje toliko dugo upaljena koliko prčkaš po satu. Ukoliko od zadnjeg pritiska pušera prođe 5 sekundi, iluminacija se gasi. Core ima i alarm , nažalost samo jedan koji nije baš glasan , tj poprilično sam siguran da me nebi probudio. Countdown timer može krenudi od 99 minuta.

Meni jako zgodna stvar je vrijeme izlaska i zalaska sunca. Radi na principu da u meniu sata odaberete kontinent , pa regiju i na kraju grad (da, ima i Zagreb). Precizno je do nekih +/- 10 minuta, a dobro dođe.

Ok , negativne stvari. Pa iskreno nema ih puno….zasad. Jedna koja mi se stvarno ne sviđa je timekeeping ili preciznost sata. Sat gubi na dan oko 0,3 sekunde , što je cca minuta i pol godišnje , pa ako računamo da dva puta moram sinkronizirat sat radi zimskog/ljetnog vremena to je još manje. Ali očekivao sam bolje, nije to rang quartza za 15$.

Prebacivanje iz Alti u Baro mod su mogli riješiti daleko jednostavnije, recimo dužim pritiskom jednog od pušera, ovako treba malo prčkat po meniu. Ako pogledate prvu sliku na dot matrix displeju se vide neke potamljene crte , e identične sam vidio i na Green Core koji mi je bio doma 2 dana prije nego što sam ga zamjenio za Regular Black. Na webu također sve macro slike displeja pokazuju te crte na identičnim mjestima, znači to je normalno. Ipak , ako se to ne vidi na X6 (koji također ima dot matrix) zašto Suunto dopušta to na Core koji je najprodavaniji model?

Generalno sa Core-om sam jako zadovoljan, kupio sam ga za trčanje, bicikl, skijanje …ma raznorazne aktivnosti a ne skidam ga s ruke (valjda jer ga ne osjećam )