karabiner i uzelab BDUKClimbingCom

22 rujna 2012. godine dogodio je nesretan slučaj sa nažalost smrtnim posljedicama na penjalištu Magletsch u kantonu St. Gallen (Švicarska). Mario Luginbühl i njegov prijatelj su penjali kad je Mario pokušavao izvesti detalj i napraviti kontrolirani pad. To se pokazalo kobno za njega, jer je karabiner na kompletu (kroz koji je prolazilo uže) zbog mnogog korištenja postao oštar i uspio je prerezati uže, što je rezultiralo padom od 25 metara.

 

37-mo godišnji planinarski vodič i geolog je prema pričanjima njegovog prijatelja bio ozbiljan i pažljiv penjač. Bio je predsjednik Rätikon penjačkog kluba i autor Rätikon penjačkog vodiča.

Očigledno da je komplet bio fiksiran na prevjesnom dijelu, gdje se rijetko pada i zbog istrošenosti u samo jednom smjeru, ostavio je oštar rub umjesto zaobljenog što je rezultiralo padom.

Svi koji penjete smjerove, gdje upotrebljavate komplete, obratite pozornost na takve stvari da ne bi i vi bili jedan od nesretnih slučajeva.

Na priloženoj slici nije prikazan krabiner i uže sa nesretnog slučaja nego je to oprema koja se koristi u laboratoriju Black Diamonda, gdje su napravili testiranja koliko treba pada i koliko je potrebna sila da bi jedan takav karbiner prerezao uže debljine 10,2 mm. Sve to i još više možete pročitati na njihovim web stranicama.

 

 

izvor: UKClimbing
slika skinuta sa: Black Diamond Equipment