PLASTICNA AMBALAZA

Kad smo več kod vode i njenih dobrih svojstva za organizam, moramo se osvrnuti i na današnji sve više prihvačeni trend. Kupovanje vode u boci! Ne samo da je to mnogostruko skuplja voda nego je i štenija za naš organizam. Zato smo za Vas pripremili malu školu PET oznaka kako bi bili bolje informirani o štetnosti plastike na naš oranizam.

"Ljudima je obično bitan samo sastav vode, ali ne i kemijski sastav ambalaže u kojoj se voda nalazi. Na dnu svake ambalaže potražite trokut s brojem u sredini i saznajte koliko je opasna plastika koju držite u ruci. Mogli biste otkriti neke potresne stvari.

 

1 - PET ( često i PETE )
Ove su boce u većini slučajeva namijenjene jednokratnoj upotrebi. Postoji mogućnost da ispuštaju teški metal antimoni, kemijsku tvar EPA, koja ometa djelovanje hormona. Takve boce mogu ispuštati i kancerogene spojeve.

3 - PVC ( nekad i 3V )
Ispušta dvije otrovne kemikalije, a obje ometaju djelovanje hormona u ljudskom tijelu. Unatoč tome, ovo je još uvijek najčešće upotrebljavana plastika za boce.

4 - LDPE
Plastika koja ne ispušta kemikalije u vodu. Ali, zamislite, ne koristi se za izradu plastičnih boca nego uglavnom za izradu plastičnih vrećica za namirnice.

5 - PP
Još jedna od 'dobrih' plastika, obično bijele ili poluprozirne boje. Koristi se za boce u koje se pakiraju sirupi ili čašice za jogurt.

6 - PS
Ispušta u vodu kancerogenu tvar STIREN. Najčešće se koristi u čašicama za kavu za jednokratnu uporabu ili u ambalaži brze prehrane.

7 - PC (ili bez oznake)
To je najlošija plastika za prehrambene proizvode jer izlučuje kemikaliju BPA. Nažalost, koristi se u bočicama za dojenčad, sportskim bocama i posudama za spremanje hrane."

 

Preporuka
Kupujte plastiku koja ne sadrži štetne tvari i u nju stavljajte vodu sa vlastitog bunara ili slavine.

 

 

izvor: Magazin.net
slika skinuita sa: magazin.net, znet