Zatvaranje penjalista Pokojec i Ravna Gora Sivi sokol

Dragi penjači!

Pozivamo vas da poduprete očuvanje iznimno ugrožene i zaštićene vrste sivog sokola (Falco peregrinus) koji se u sljedeća tri tjedna gnijezdi na području Ivačice i Ravne Gore. U dogovoru s g. Ivicom Severom (stručnjakom na ovom području), klubovi PK Vertikal i SPK Direkt su odlučili da se:

od 25.4.2015 do 20.5.2015. za penjanje u potpunosti zatvaraju sljedeća penjališta:

Pokojec: cijeli mali Pokojec (u vodiču sektor Veliki kamen)
Ravna Gora: centralni dio stijene (u vodiču sektor Velika stijena)

Dalje, od 20.5. do 10.6.2015 na Pokojcu će biti zatvoreni smjerovi Sv. Gera line, Trešnjin cvijet, Franjo T.  i Khevenhiler, jer se gnijezdo nalazi u prečki Trešnjinog cvijeta. Na Ravnoj gori će u istom periodu biti zatvoreni smjerovi Direkt is korekt, Pukotina i Na rupu.

Na Pokojcu se može penjati na Velikom Pokojcu (sektor kamenolom), a na Ravnoj Gori u sektoru Jaruga (cijela desna strana od smjera Brid). S obzirom na veliki broj okolnih penjališta, nadamo se da možete izdržati bez ova dva sektora nekoliko tjedana u dobre svrhe.

Apeliramo na sve penjače da poštuju ovu zabranu iz više razloga – prije svega što se ove sezone u cijeloj sjevernoj hrvatskoj gnijezde samo tri para ove ugrožene ptice. Dalje, ako sivi sokol napusti gnijezdo na nekoliko sati (što će on napraviti svaki put kad su penjači na penjalištu), vjerojatnost da zametak preživi u jajetu je gotovo nikakva. Sivi sokol se nije gnijezdio na Pokojcu već više od 6 godina (bilo je drugih neugroženih vrsta radi kojih se nije zatvaralo penjalište).

Očuvanje i zaštita sivog sokola projekt je udruge BIOM koji financira Ministarstvo kulture Republike Hrvatske:
http://www.biom.hr/projekti/projekt-istrazivanje-i-zastita-sivog-sokola-falco-peregrinus-u-republici-hrvatskoj-dobio-potporu-ministarstva-kulture/

I  zadnje, ako vam sve ovo nije dovoljno, napisat ćemo i da sivi sokol ima status strogo zaštićene vrste te je kao takvu štiti i zakon Republike Hrvatske. U nastavku možete pročitati tekst o sivom sokolu iz Crvene knjige ugroženih ptica Hrvatske:

Kategorija ugroženosti u Hrvatskoj: osjetljiva (VU)* gnijezdeća populacija D Procjena ukupne gnijezdeće populacije: 80 – 120 parova

Gnjezdarica je primorske, gorske i mjestimično panonske Hrvatske. Populacija je najbrojnija i najstabilnija u primorskoj Hrvatskoj, od Dubrovačkog primorja do Istre. 
U Istri se gnijezdi 2 – 5 parova (I. Budinski), na Cresu s okolnim otocima 3 – 6 parova (G. Sušić), na Kornatima i Dugom otoku 7 – 10 parova (Z. Ružanović, D. Ćiković, I. Budinski). U Viškom arhipelagu je prisutno čak 8 – 10 parova (K. Leskovar, I. Budinski, K. Mikulić). Ukupnu priobalnu populaciju čini 70 – 110 parova. Populacija sivoga sokola je u gorskoj i pogotovo panonskoj Hrvatskoj (kao i u ostalim dijelovima Europe, osim Mediterana) drastično smanjena 50-ih i 60-ih godina 20. st., što je posljedica pretjerane uporabe pesticida u poljoprivredi i lova (Hagemeijer i Blair 1997). Tako je, npr. 1954. ubijen posljednji sivi sokol na Sokolanskim stijenama u Gorskom kotaru (Frković 1973).
Krajem 20. st. počinje rasti brojnost sivih sokolova u gorskoj i panonskoj Hrvatskoj: utvrđeno je gniježđenje pored Donjeg Lapca 1986. i 1987. (Obradović 1991), Ogulina 1998. (D. Ćiković), Korenice 2000. (K. Leskovar), Samobora 2001. (K. Leskovar), Slavonskog Broda 2007. (M. Šetina), Plitvičkih jezera (Tutiš i sur., u tisku), na Medvednici 2007. (K. Mikulić) te Ivanščici i Ravnoj gori u Hrvatskom zagorju (I. Sever). Odrasli sivi sokolovi opažaju se i u većim gradovima u panonskoj Hrvatskoj, no gniježđenje u samim gradovima do sada nije sa sigurnošću dokazano. 
Ukupna populacija u gorskoj i panonskoj Hrvatskoj vjerojatno ne prelazi 10 parova, tako da ukupnu hrvatsku populaciju vjerojatno čini 80 do 120 parova.

 

Zahvaljujemo g. Ivici Severu na informacijama i pomoći u ovoj dobroj namjeri.

 

izvor i slika: PK-Vertikal

tags: