U Belgiju točnije u Bruxelles sam došla sredinom srpnja, zbog posla, ali s namjerom da zadržim penjačke navike iz dragog Varaždina. Kada sam došla u tako lijepu zemlju iz koje potječu i neka velika imena s penjačke scene očekivala sam da će biti lakše naći bolder dvoranu za treniranje kako bi ostala u formi ili ju još malo nadogradila za nadolazeću Blok ligu. Ali sam ubrzo shvatila da je ovdje isplativije raditi lead dvoranu od bolder dvorane, pa sam tako bila primorana penjati samo na top rope, jer je zbog sigurnosnih razloga zabranjeno penjati ko prvi. 

Prvi penjački posjet, od kad sam se prije četiri mjeseca preselila u zemlju pive i čokolade, napravio je Perica Levatić. No, kak Perica u Belgiji nije bil (samo) zbog mene, dogovorili smo se za penjanje i druženje u Gentu. Prilika koja se nakon radnog tjedna ne propušta. Peričina ideja je bila da se registriramo za tekmu (na kaj je mene trebalo malo nagovarati jer penjuckanje na top rope u Bruxellesu u kombinaciji s čokoladom ne rezultira baš nekom formom). Ali okej, zakaj ne, meni ovak i onak fali boulder i idem napraviti dobar trening. I tak smo se Perica i ja našli u Bruxellesu, ulovili vlak za Gent i došli na Biover Sport Open Bouldering Sensations, prvi put održavan u novoj dvorani u Gentu otvorenoj prije mjesec dana. U, za moje pojmove, ogromnoj dvorani (koju je radila ista ekipa koja je radila i Fothiu) je bilo 45 smjerova, od ekstra laganih do Fb7c.

Penjalo se u tri grupe: prva grupa u petak navečer, druga (naša) u subotu ujutro i treća, u koju su mogli samo prvih 80 od prošle godine, u subotu popodne. Svaka grupa ima 4,5 sata, a Perica i ja smo to ležerno rasporedili u malo penjanja, malo druženja. Prvi blok smo oboje riješili prvih 10 problema i zadovoljno išli nekaj pojesti (loša ideja). Drugi blok se ipak vidlo ko se od nas dvoje tekma, a ko je došel na trening. Sve u svemu ja sam rešila trećinu, a Perica skoro dve trećine problema koji su bili odlično postavljeni i većinom izuzetno zanimljivi za penjati.

Atmosfera i sistem bodovanja ko na BLOK-u, osim finala koje je bilo u subotu navečer i na kojem se po 6 najboljih iz muške i ženske konkurencije penjalo po sistemu svjetskog kupa. Bilo je odlično uz pivicu gledati lokalnog asa Michu Vanhouta kak pobjeđuje sa savršeno ispenjanim zadnjim boulderom i još napetiju borbu u ženskoj konkurenciji. Penjačka scena je u Gentu osjetno jača i brojnija pa bi se Perica i ja osjećali ko totalni autsajderi da nismo ovak i onak došli radi uživancije i druženja, a toga nije falelo. S Majom i Lowiem, našim super domaćinima i ostatkom ekipe iz dvorane smo se podružili još u nedelju kad smo malo penjali i na štrik, a onda za mene natrag u Bruxelles, a za Pericu još malo uživancije u Belgiji.

Nakon tak odličnog vikenda, još mi je više žal da propuštam većinu ove BLOK sezone, sreća da je božićno kolo začas J

P.S. Prema informacijama iz pouzdanih izvora, objava rasporeda za novu sezonu BLOK-a bude uskoro, stay tuned.

 

članak napisala: Zvonka Gverić