Mammutov sportaš Christian Stangl si je postavio cilj da će biti prva osoba koja će popeti prvi, drugi i treći od sedam vrhova, na sedam kontinenata. 3. Siječnja 2012 godine je bio jedan korak bliže da završi svoj projekt. Došao je na vrh 19-tog od planiranih 21 vrhova, Mount Tyree na Antarktici, gdje stoji na 4,852 metara.

Od prvog uspona na ovu planinu (u siječnju 1967.) samo je 10 čovjeka ikad stalo na vrh Mount Tyree-a. To je pokazatelj na ovom kontinentu da je drugi najviši vrh teži za penjanje nego najviši vrh, Mount Vinson at 4,892 metara.

Christian Stangl nije bio sam na tom usponu. Njegov ekspedicijski tim je koji se sastoji od profesionalnih alpinista Hans Kammerlandera i Roberta Millera. Tim je krenuo na Mount Tyree sa naknadnim ciljem, što definitivno dokazuje da je ovo drugi najviši vrh Antarktike. GPS mjerenja pokazuju prosječnu visinu od 4853 metra, točno 1,5 metar više nego je ucrtano na karti. Niti jedno mjerenje ne premašuje Mount Vinson (4,892 meters).

Alpinist Mammutovog protima je njihov uspjeh, što su došli na najvišu svjetsku ledenicu šažeo u par rečenica. "Naš dolazak na vrh je bio jako uzbudljiv. Barometrijski govoreći stigli smo na točku od 4920 metara. Hoćete reći da je Mount Tyree zapravo viši od Mount Vinsona? Kako bilo, analiza GPS-a nas je dovela natrag na zemlju: 4853,5 metara. Unatoč tome to je još uvijek uzbudljiv osjećaj stajati na vrhu, na kojem je prije Vas stajalo samo 7 čovjeka. I kad se sjetim nesreće Toma Strausza i naknadnog spašavanja prije dvije godine, mogu uživati u uspjehu dva , triputa više."

 

Projekt mjerenja planine

Još uvijek nema definirane i potvrđene liste "trostrukih sedam vrhova" bilo gdje u svijetu. Stoga Stanglov projekt nije samo kompletan novi alpinistički rekord, nego i kriterij za najviše vrhove svijeta. U suradnji sa tvrtkom za mjerenja Geo.at, tijekom ekspedicija, Stangl uzima niz visinskih mjera kako bi na kraju razjasnio drugi i treći vrh na svakom kontinentu.

 

Nadalje

Makar se jedva vratio sa vječnog leda, Stangl već planira više ekspedicija za sljedeće ljeto. Planira otputovati u Pakistan da realizira K2, a nakon toga putuje u Rusiju na Mount Shkhara. Očekujemo da ćemo više čuti o uspjesima sa projekta "trostrukih sedam vrhova".

 

izvor: Mammut (http://www.mammut.ch)