U slučaju da se uputite u planine Kyrgyzstan-a i da Vam se ne daj Bože nešto dogodi dobro je znati da će Vas jedan od sedmorice ili možda svih sedam znati izvući iz gabule, te ako vam je potrebno, pružiti prvu Vam pomoć ...

 

USPJELI SU !!
U protekle četiri godine napornog treninga, Pasha, Misha, Oleg i četvero Kirgistanskih planinskih vodiča položili su završni ispit, te su postali međunarodno priznati planinski vodiči prema IFMGA standardima (Međunarodna organizacija planinskih vodiča). Ovdje u Mammut-u, želimo uručiti iskrene čestitke sedmero novih planinskih vodiča te uistinu iskazati naše oduševljenje uspješno obavljenim treningom za planinske vodiče koje podupiremo od samih početaka u Kyrgyzstanu (2007.)

ZAHTJEVNA OKOLINA
Vrijeme nije učinilo završnu fazu treninga nimalo lakom za kandidate planinskih vodiča. Dok smo čekali da padne snijeg u Alpama, vrhovi izvan Razeka (u Aksai planini, područje pokraj Bishkek-a) već su pokriveni svježim bijelim pokrivačem, a oštar zimski vjetar struji nam kroz uši. Kako je vrijeme u planinama često promjenjivo, konzultiranje sa kartama za lavinu značilo je da će program obuke biti fleksibilan.

SIGURNO VOĐENJE U PLANINAMA
Švicarski planinski vodič Adolf Schlunegger (sponzor: Mammut) podupire projekt obuke vodiča kao trener od početka projekta. On je učio kirgistanske planinske vodiče o sigurnom vođenju u planinama, tijekom ljetnih i zimskih treninga, kako bi doživjeli sve moguće situacije na koje moraju biti pripremljeni. Kao i samo tehničko znanje, na primjer učili su rukovati sa užetom, pružati  prvu pomoć, poznavanje Engleskog jezika te odnos prema gostima i predivnom prirodnom okruženju.



Izvor: Mammut
za portal pentranje.com članak objavio: Mladen Skeja

„SEDAM KIRGIZIJACA“ USPJEŠNO POLOŽILO ZAVRŠNI ISPIT ZA PLANINSKE VODIČE