Everest 2012 ClimbingCom

Ova sezona na Mt. Eversertu je bila prometna i tragična, jer je čak 700 ljudi okupiralo planinu. Nedovoljno snježnog pokrivača stvorilo je dodatnu opasnost od krušljivih stijena. Procjenjuje se da je 316 alpinista dospjelo do vrha ove godine odnosno do 20. Svibnja. No nažalost 10 alpinista je svoje živote ostavilo na planini do sad.

 

- Karsang Namgyal Sherpa - umro od alkohola koji je povezan sa bazni kampom
- Namgyal Tshering Sherpa - umro od pada u pukotinu blizu 1 kampa
- Dawa Tenzing - umro od moždanog udara na Khumbu Icefall (umro u Kathmandu)
- Ramesh Gulve - umro od moždanog udara u blizini 2 kampa (umro u Indiji)
- Dr. Ebehard Schaaf - umro od visinske bolesti moždanog edema (HACE)
- Shriya Shah - umrla blizu Balconya
- Won-Bin Song pretrpio dva pada (Hilary Step i the Balcony), a umro nakon sastanka na vrhu
- Ha Wenyi - umro ispod Balconya
- Juan Jose Polo - umro od iscrpljenosti nakon sastanka na vrhu
- Ralf D. Arnold pretrpio puknuće noge na Second Step, a umro nakon sastanka na vrhu

 

Među ovim lošim vijestima pojavila se i jedna dobra, 23 svibnja spašen je 69 godišnji Luigi Rampini (Talijanski alpinista) koji je zaglavio na gornjem dijelu planine, gdje je sam proveo 4 dana bez dodatnog kisika. Ostao je bespomoćan na "Mrtvoj zoni" (na oko 8300 metara), ali je također i odbijao pomoć i nije se htio spustiti, nego se odlučio da će čekati drugu šansu za uspon na vrh. Nije imao ni vode, ni hrane zadnjih dva dana, ali je na kraju uspio proći neozlijeđen i spasiti ozebline na prstima i nosu.

Trenutno se sprema nekih 70 - 100 alpinista da napravi završni uspona na vrh.

Najpoznatija tragedija na Everstu dogodila se 1996 godine kada je 9 alpinista izgubilo živote u jednoj noći, pri pokušaja da dođu na vrh. Timovi su imali nekoliko odgoda, jer je nekoliko alpinista ostalo bez kisika u bocama pa su bili prisiljeni u popodnevnim satima spusti se sa pola puta natrag u kamp, a i uhvatilo ih je loše vrijeme pri silasku. U toj sezoni je ukupno 15 alpinista izgubilo živote.

 

 

izvor (slika i tekst): Climbing