Carlsbad Column

Vidjeli smo planinare koji osvajaju Longs Peak (4.346 mnv) obuvene u lagane natikače sa otvorenim prstima, vidjeli smo odlične penjače koje penju u tenisicama za trčanje. Ali ovo prije nismo nikada vidjeli !

Jovan Šimić nam je poslao fotografije njegovog prijatelja Erika Schnack-a kako penje Carlsberg Column (WI5) (Field, British Columbia) u bucama, bez dereza. Doduše uspon je imao debeo led i masivne ledene oblike. Slijedi Šimićev izvještaj:

„Mnogi od nas odlaze u Carlsberg Column kako bi napravili lijepe fotografije i snimili reportaže za lokalne filmske festivale. Moj dobar prijatelj Erik Schnack, jedan je od najboljih penjača u našem društvu, odlučio je ići tamo na penjanje gdje ću ga ja fotografirati a drugi kolega će napraviti video zapis. Erikove buce bile su loš izbor za hodanje do samog ledenog uspona, a dereze nije ni imao sa sobom. I kada sam pomislio da je došao kraj avanture za danas,  Erik je odlučio da će se penjati po većim gazištima i napraviti ledeni uspon na Carlsberg Column u bucama, koje uvijek nosi sa sobom kako bi ugrijao noge između serija penjanja. Čuo sam da neki penjači skidaju zube sa dereze na predjelu pete kako bi uspon napravili još zanimljivijim. Vidio sam Will Gadd-a kako traži neke atraktivne prevjesne ledene dionice ocijenjene sa WI10. Ali nisam nikada čuo da netko ide penjati WI5 u bucama.“

 

Izvor: CLIMBING
za portal pentranje.com članak objavio: Mladen Skeja