HGSS stanica Varaždin održava redovito svoje stanične vježbe i to po jednu mjesečno u vidu usavršavanja rada na tehnikama spašavanja. Radi se o vježbama spašavanja sa stijene, spašavanja iz speleoloških objekata, tehnika zimskog spašavanja, prve pomoći, te tehnika potrage za nestalim osobama. Stanica Varaždin svoje vježbe odrađuje na lokalnom terenu kao što je Kalnik, Zija, Ivančica, Ravna gora, te na područjima na kojima njezini članovi imaju dežurstva, kao što su Sljeme i Paklenica.

Ovoga puta odlučili smo se za zimsku vježbu u Chamonixu u Francuskoj od 10. do 17.03. Chamonix slovi kao skijaška offpist i alpinistička meka stoga je upravo to mjesto savršeno za odrađivanje stanične zimske vježbe.

Plan vježbe bio je usavršavanje tehnike skijanja na uređenim stazama te izvan njih i stijecanje novih iskustava na alpinističkim smjerovima. Plan je bio po Argentiere glečeru doći do doma Refuge dArgentiere te u slijedeća dva dana ispenjati Y Couloir i Swiss route.

U penjačkom timu bili su Ivan Vitez i Goran Gal, a u drugom timu Mario Musulin i Alan Rinkovec. Već prvog dana smo se morali sa žičare koja vodi na Grands Montes vratit u apartman zbog vijetra koji je puhao brzinom od 130 km/h. Drugoga dana vjetar je pojačao na 140km/h ali srećom promjenio je smjer te smo uspijeli doći do navedenog glečera.

Dolaskom u dom saznali smo da su uvijeti za penjanje dosta loši zbog znatnog zatopljenja koje je trajalo par dana te uspijelo omekšat led. Odluka je pala da penjemo Y Couloir.

Radi se o kulvuaru dužine 450 metara sa izlaskom na Aiguile dArgentiere visine 3900 metera.  Obzirom na povišenje termperature u smjeru se nalazio pretežno snijeg sa kratkim ledenim dijelom na samom ulazu, te je ispanjan bez poteškoća. Nakon silaska kroz Y Couloir i povratka u dom zbog loših uvijeta na ostalim smjerovima odlučili smo se spustit u Chamonix.

Silazak vodi kroz cijeli Argentiere glečer do skijaške žičare Logan. Dio glečera smo skijali dok smo dio hodali zbog opasnosti od ledenih pukotina. Prilikom spuštanja Vitez koji je bio prvi u navezu propao je u jednu takvu ledenu pukotinu za koju kaže da dubine preko 30 metara. Srećom svi su na vrijeme reagirali te je uspješno izvučen iz nje.

Dolaskom na kraj glečera odradili smo i zimske tehnike spašavanja kao što su izrada sidrišta u ledu, sisteme za povlačenje te tehnike spašavanja iz ledenih pukotina.

Povratkom u apartman Igor Čorko i Ivan Vitez odlučuju se za penjanje suhog granitnog smijera Super Dupont u stijene Aiguille du Midi ocijene 7a,A0 duljine 200 metara sa izlaskom na n.v. 3840 metara.

Ostatak penjačke ekipe zabavljao se penjajući na lokalnom sportskom penjalištu te skijajući.

Skijaški dvojac Putar Neven i Nikola Šebrek odrađivali su skijaške tehnike na uređenim stazama te izvan njih.

Nadamo se da će prilike dozvoljavat i slijedeće godine odlazak na istu lokaciju te da će vremenski uvijeti biti pogodniji.

Cijelu galeriju fotografija možete pogledati ovdje: slike iz Chamonix-a

 

Autor članka: Mario Musulin