Chris Sharma (31) je vjerojatno najpopularniji i najpoznatiji penjač na svijetu. Njegova postignuća u bolderanju i sportskom penjanju su pomakle granice sporta u zadnjih 10 godina.

 

Bolder problemi kao što je The Mandala na Bishopu, smjerovi kao što je Realization/Biographie na Ceuse-u + njegovi moderni smjerovi kao što je First Round First Minute na Margalefu, ne da su samo očajno teški, nego su predivni i inspirativni. Kraljevski smjerovi bi neki rekli. To je sve što Chris Sharma traži - putovanje po cijelom svijetu i penjanje najtežih projekata na lijepim smjerovima i na skoro savršenim stijenama.

Stvarno, nemam ideje kako bi predstavio Chris Sharmu. On je legenda. Stvarno je dobar u penjanju siga i prevjesnih crimpova. Vjerojatno je isto tako dobar i na sloperima.

Ovdje kod UKC-a mislimo da je vrijeme da odemo do njega i da porazgovaramo sa njim o penjanju, njegovom životu, o velikom projektu na kojem radi, itd.

 

 

Jack: počeo si penjati sa 12 godina u Pacific Edge penjačkoj dvorani i nakon dvije godine pobijedio na nacionalnom prvenstvu. Možeš li opisati faze u svojem penjanju i kako si se ti razvijao od početnika do nacionalnog pobjednika u samo dvije godine? Dali si počeo penjati iz osvete? Dali je to samo trening i puno penjanja ili si prirodni talent?

Chris: To je bilo veliko olakšanje u mom životu kada sam otkrio penjanje. Do tada sam bio poprilično prosječan u svemu što sam probao. Bio sam zaljubljen u njega i sav nova koji sam zaradio raznoseći novine, kupio bi si pojas, penjačice, članstvo u dvorani i od tog momenta nadalje, svaki sam dan u tome iz osvete kako si rekao, a u isto vrijeme mislim da sam malo i prirodno talentiran. Od tada sam odustao od timskih sportova, jer koliko natjecateljski mogu biti nastrojena toliko mogu biti i zločesta međusobno u tim godinama. Penjanje je samo po sebi natjecateljski nastrojeno, vrlo je osobno i više je kao natjecanje protiv samog sebe. Ulazeći u svijet penjanja to je bilo pravo osvježenje upoznati toliko ljudi.

 

Cijeli intervju možete pročitati na stranicama UKClimbinga.

 

 

izvor (tekst i slike): UKClimbing