andjinspitklin

"Nešto što moramo upozoriti!!!

 

Biokovo – magična rič za magičnu planinu, boravak tamo je ka sa drugog svita, svaki moment tamo je potpuna sloboda, svaki smjer u Biokovu – magično iskustvo.

Penjanje na Biokovu – opet nešto posebno i fantastično, iskustvo koje se pamti i prepričava. Ako mi to tako doživljavamo, pošteno bi bilo da ostavimo nasljeđe i za druge...

Smjerovi koji su opremljeni spitovima na Biokovu, a kojih trenutno ima 86 (zajedno sa Vrisovim glavicama), opremani su tijekom posljednjeg desetljeća i tko god je penjao, zna da se u takvim smjerovima koriste svakakve vrste međuosiguranja, pa između spitova možete nać pokoju zamku i klin originalac.

Nažalost, u posljednje vrime ne možemo ne primjetiti kako su iz smjerova koji su zaspitani, počeli nestajat - klinovi!!!
Klinovi koji se postave u ovakve smjerove(obično ih se postavi na laganom terenu) su potpuno novi i originalni, pa je razumljiva pohlepa onih koji ih vade – jer činjenica je da se vade-kradu, a šta nije nikako dobro. Lopovluk sam po sebi nije ok, ali kad još  iz smjera izvadite međuosiguranje koje je zabilježeno i na svim dostupnim skicama, onda je to jako opasno. Ova, nekima naizgled banalna stvar, izrazito i ozbiljno umanjuje razinu sigurnosti u zaspitanim smjerovima po Biokovu  i stoga apeliramo na one koji su povezani s ovim činom da shvate kako ovime zbilja ozbiljno i višestruko ugrožavaju sigurnost svih ostalih penjača.

Konkretno:
Superpanoramica, lipi lagani 200metarac, do sada podosta puta ponovljen zbog laganog pristupa i silaza, osta je bez dva komada...klin iz prve dužine je nesta, jednako ka i klin iz druge dužine. Nestalo je par zamki iz smjera, ali to je puno manji problem.

Nije nam namjera nikoga optuživat napamet, ali želimo ukazat na problem, te bismo htjeli naglasiti da je u Biokovu sve više penjača i alpinista i da je nedavno održan i skup alpinista u spomen Rosi i Skenderu, ne želeći tvrditi da je netko baš iz te skupine.

Ovim apelom mi želimo razbuditi i upozoriti na opasnosti koje vrebaju ako se ova praksa nastavi. Ne planiramo provjeravat sve smjerove, ali nastavi li se ovaj trend, sigurno ćemo nešto poduzet kako bismo problem riješili, a nadamo se i pomoći cile penjačke zajednice, jer ovi pojedinci koji vade klinove nisu penjači, već obični lopovi!

Možda je ovo ipak izdvojen slučaj, što se iskreno nadamo, ali kako smo već imali ekscese na lokaciji Biokova(ukradene pločice iz smjera Sretan rođendan Roberto, pa zatim skidanje zadnjeg sidrišta iz Dalmatinskog sna) nismo više sigurni šta da mislimo, pa eto iz tih razloga i ovaj apel.

U međuvremenu otkad smo objavili gornji tekst, doznali smo da još dva smjera nemaju vršno sidrište(skinuto je!) i to već neko vrime, radi se o Ruži vjetrova i Macchu Pichu, oba smjera u stini Bukovca, zapadni dio!"

 

 

izvor (tekst i slika): Marulianus