Piolets dOr 2013

6 najviših osvojenih vrhova u 2012 godini su nominirani za 21 Piolets d’Or. Svih 6 uspona je iznad 6000 m/nm. Nagrada Piolets d’Or će biti dodjeljena na festivalu u Chamonix (Francuskoj) i u Courmayeuru (Italy), 3.-6. travnja 2013. godine.

Ove godine nominirani su:
South face of the Ogre (Pakistan) - Kyle Dempster, Hayden Kennedy i Josh Wharton (USA). Tim je napravio novu rutu koja ide iznad 7000m i koja je u zadnjih 35 godina popeta svega dva puta.

Complete Mazeno Ridge, Nanga Parbat (Pakistan) - Sandy Allan i Rick Allen (UK). Dva Amerikanca su ranije penjali 7 milja dug Mazeno Ridge, ali su tek dvojica Britanaca uspjeli napraviti posao do kraja i popeti traversu prije samog vrha na 8.125m, uspon je trajao 18 dana.

Northeast spur of Muztagh Tower (Pakistan) - Dmitry Golovchenko, Alexander Lange i Sergey Nilov (Rusija). Prošlog ljeta tijekom 17 dana ovaj trio je čekao da prođu oluje i našli su novu liniju na ovoj rijetko penjanoj i strmoj stijeni, vrh je na visini od 7,284 metara.

Southwest face of Kamet (Indija) - Sébastien Bohin, Didier Jourdain, Sébastien Moatti i Sébastien Ratel (Francuska). Ova četvorica su se tijekom 5 dana popeli na vrh visok 7,756 metara, alpinističkim stilom.

Northeast ridge of Shiva (Indija) - Mick Fowler i Paul Ramsden (UK). Penjući taj dramatičan sjeverni greben (kojeg su nazvali Prow of Shiva), ova dvojica su uspjeli doči na vrh i spustiti se sa njega za svega 9 dana.

South pillar of Kyashar (Nepal) - Tatsuya Aoki, Yasuhiro Hanatani i Hiroyoshi Manome (Japan). Ovoj trojici je trebalo svega 6 dana da se popnu po ovom vrlo strmom smjeru, a spuštali su se po zapadnom grebenu.

Sva četiri suca će pregledati nominirane uspone: Stephen Venables (veliki Britanski planinar), Gerlinde Kaltenbrunner (prva žena koja je popela sve vrhove iznad 8000 metara bez dodatnog kisika), Silvo Karo (Slovenski alpinist koji je poznat po istraživanjima u Patagoniji) i Katsutaka “Jumbo” Yokoyama (Japanski “Giri-Giri Boy” koji je napravio mnogo novih smjerova na Aljasci i drugdje).

Piolets d’Or je ranije objavio da će godišnju nagradu za životni uspjeh dodjeliti Kurt Diemberger (Austrija), koji je napravio prvi uspon na Broad Peak i Dhaulagiri i mnoge druge uspone.

 

izvor (slika i tekst): Climbing