Nakon izbacivanja modela Speedster 2009 godine, dolaze drugi "tehnički građeni" modeli. Koji su također dio "no edge" koncepta, u skladu sa tvrtkinim uvjerenjima, njihovim vertikalnim filozofijama i aktualnim penjačkim znanjima koje su usmjerili u istraživanja i razvoj.

Od 2007 godine osobno testiram protu tipove na mjesečnoj bazi. Moj cilj je probati, razumjeti i dodatno razvijati "no edge" koncept. Zašto je to toliko "osjećajan" projekt? Zašto se toliko ulaže u interes La Sportiva tima koji gura u tom smjeru? Odgovor je jednostavan. Uvjereni smo da je koncept "no edge"... jednostavno najbolji!

Moja strast za "no edge" je počela prije mnogo godina, ali me svejedno i danas iznenadi čarolija penjanja sa tim penjačicama. Postoji mnogo razloga za to: kontinuirano korištenje proizvoda, pravo radno znanje o obući i mnogo razmišljanja tokom penjanja. Moj um nikad ne prestaje raditi...

Kad se uputim na penjanje uvijek nađem mogućnost za razgovor o modelu, isprobati ga i objasniti drugima mnoge prednosti koje nudi "no edge". Nikad se ne umorim govoreći o tome. Možda je to zato jer sam nakon 30 godina testiranja proizvoda, prvi puta uzeo proizvod k srcu, a ne samo kao obuću. Vjerujem da je ovo veliki korak prema naprijed u penjačkoj evoluciji i uvjeren sam da će ova tehnologija pridonijeti evoluciji penjačke tehnike. Ove penjačice nas "uče" kako se slobodnije, lakše i prirodnije kretati po stijeni. Lakoća, tečnost i prirodnost su neki od bitnijih aspekata u penjanju. To je filozofija koja je promovirana u no edge tehničkom konceptu.

Znam da se neki ljudi neće složiti sa mnom, ali kad obujem stare penjačice sa rubovima kao da se odjednom počinjem osjećam nekako "primitivno". Bacimo malo pogled na prošlost penjanja: veliki liberali tridesetih godina prošlog stoljeća penjali su bosonogi, samo sa krpama na nogama ili uglavnom sa tenisicama. Nakon toga su 50-ih i 60-ih došle gojzerice. I danas "No-Edge" koji je došao kao prirodna evolucija tradicionalnih penjačica.

"No edge" nema namjeru biti zamijenjen, ali je revolucionarna alternativa za većinu penjačkih smjerova na različitim vrstama stijena. (Naša dva No edge modela su jedini koji su napravili pravu razliku u mojem penjanju, jedine koje su me jednom spriječile da ne padnem kad sam penjao on sight i jedine koje mi omogućuju 110% u cijelom smjeru kad penjem.)

No edge čini penjanje još više zabavnim! Testirajte ih ne samo sa nogama nego i sa rukama: obucite stare penjačice stanite na stopinku i napravite rotirajući gib, kao da ste nacrtali krug. Pokušajte prebaciti osjećaj na stijenu! Nakon toga pokušajte isto napraviti sa Speedster ili Futura penjačicama... Osjećaj je pobožan.

Nažalost moj govor nije uvijek uvjerljiv. Teško je promijeniti uvjerenja penjača i napustiti najdraže penjačice. Jednako tako teško je prevladati mentalnu barijeru i zagaziti u revolucionarnu penjačicu. Velike promjene su uvijek malo zastrašujuće.

Nekad naiđem na frustrirajuće opiranje. Ali uživam kad netko ko je probao ove penjačice kaže da se više nikad neće vratiti na stare. Točno to se dogodilo: složiš se sa tim da ih isprobaš (i onda moraš odlučiti ustrajati neko vrijeme) i nakon toga 80% vremena penjanje postane "no edge".

To zadovoljstvo sam iskusio prije nekoliko mjeseci kad sam penjao sa Adamom (da, sa Adamom). Nakon korištena tih penjačica i nakon nekoliko dužina užeta, on je rekao: "Hej, znaš što? Stvarno osjećam slobodu, to si mi pokušavao objasniti godinama."

Ne mogu dalje - Već sam rekao dosta o tehničkim aspektima za penjačice (osim onih jednostavnih). Svi ti detalji su ugrađeni u Speedster model, a Futura model je razvijen da koristi istu konstrukcijsku metodu. S obzirom da je Speedster razvijen za one koji žele "patiti", kod ovih penjačica se koncentriralo na davanje što boljih rezultata i na udobno prijanjanje. Napravili smo mnogo protu tipova, testirali ih sa dvojicom vrhunskih penjača, ali i sa nekim prosječnim penjačima. Rezultati su bili odlični!

Jedino što mi je preostalo da kažem je ovo: Nadam se da će Futura postati dio tvoje penjačke budućnosti.

Pozdrav svima i sretno no edge penjanje!

Pietro Dal Pra

 

izvor: La Sportiva