Savez extremnih sportova Srbije i sportsko udruženje Fristajler organizira zimsku sportsko-avanturističku utrku u prirodi, na području Balkana, koja se sastoji od nadprosječne kondicije, osnovnog skijaškog znanja i odličnog snalaženja u prirodi.

 

Lužnički megdan predstavlja prvu zimsku sportsko-avanturističku trku u prirodi, na području Balkana ako ne i šire. U pitanju je kompleksna trka koja zahtjeva nadprosečnu kondiciju, osnovno skijaško znanje i odlično snalaženje u prirodi. Sastoji se iz više disciplina i zahtjeva svestranost natjecatelja koji se bave “outdoor” sportovima. Svaki tim se sastoji od dvoje sportaša. To su uglavnom ljudi koji imaju vrhunsku sposobnost i znanje iz alpinizma, orjentacije, skijanja, planinarenja i sličnih vještina. Cilj je da na turno skijama (skije sa posebnim vezovima i umjetnim krznom, na kojima se može pješačiti i po najdubljem snjegu) prođu što brže zadanu etapu sa što više različitih prepreka. Pred natjecateljima je oko 60km ne označenih  staza na kojima će biti specijalnih zadataka iz orjentacije, alpinističkih prepreka (spuštanje i penjanje uz vertikale) i obaveznog bivakiranja u snjegu. Timovi dobijaju od organizatora prerađenu vojnu kartu u veličini 1:25.000 sa kontrolnim točkama i zadacima, koji će se menjati od točke do točke. Posebno će se nagrađivati brzina, način bivakivanja i pronalazak točaka na karti. Gdje je ne moguće koristiti skije, stavljat će ih na ruksak i tako prelaziti tehničke detalje.

Odlična stvar je to što se mogu dopunjavati međusobno i tako lakše realizirati sve prepreke na putu kao pravi tim. Organizator (Savez extremnih sportova Srbije i sportsko udruženje Fristajler) će biti postavljen na određenim punktovima i voditi računa o sigurnosti i pravilnosti utrke.

Trka je otvorenog tipa, u netaknutoj prirodi u skrivenom djelu Srbije na teritoriju općina Babušnica, Pirot i Dimitrovgrad. Lokacija je jako zanimljiva i raznovrsna, bogata je pitomim, tehnički teškim terenima kao i atraktivnim kanjonima, vidikovcima, napuštenim tunelima i graničnim putevima. Bit će to sjajna prilika za promociju naše zemlje u zimskom ruhu, sporta kao aktivnog načina života i novih atraktivnih lokacija za zimski turizam koji nije usko vezan samo za ski centre. Generalni pokrovitelj natjecanja je Burn (energetski napitak), kao i Infoteam – zastupnik Garmina za Srbiju i Zeleno drvo (trgovina planinarske opreme). Aktivno učešće, logistiku i materijalnu pomoć također su pružile sve tri općine na kojima će se održati utrka kao i njihove turističke organizacije. Pokraj njih tu je i Gorska služba spašavanja, Granična policija, SC Pirot, Školski internat iz Strelca, MUP analitika i veze, Planinarska društva Vidlič i Ruj, Extreme summit team i veći broj nacionalnih elektronskih i tiskanih medija.

 

 

Prvi dan – 02. veljača:
“Dan izdržljivosti” ili “Enduro day”, cilj je da timovi dok su svježi, taj dan prijeđu najmanje 1.700mnv uspona sa posebnim zadacima na karti, gde će tražiti različite orjentacijske točke (krugove) kako slabiji timovi ne bi samo pratili tragove vodećih timova. Utrka će se odvijati na prilično jasnim i velikim makadamskim putevima koji su zapušteni, ali dovoljno dobri za “turiranje”. Pritom, “rampa” se spušta na 35km i nije dozvoljen nastavak dalje prije jutra. Prva 3 tima koja (ukoliko) stignu do te točke imaju dodatne bodove.

 

Drugi dan – 03. veljača:
“Dan vještine” ili “Skill day”, timovi koji su prethodnu noć napravili vučje jame ili posebne bivake bez šatora će dobiti dodatne bodove. Drugog dana ih očekuje malo uspona, ali više tehničkih detalja gde će svi morati da prođu dio staze sa skijama na ruksaku, niz uže, uz uže, po siparu, starim napuštenim tunelima… Jedan dio staze nema klasične makadamske puteve tako da će svakako trebati maksimalna koncentracija i energija da se pređu određene prečice kroz vododerine i šumske usjeke sa toliko opreme, bez svježine i posle prospavane noći u snjegu.

 

Napomena:
Ne postoji limit timova, krajnji rok za prijavu je 20.01.2013. Sportski zdrastveni pregledi su obavezni i ne smiju biti stariji od godinu dana. Svaki spotaš mora potpisati izjavu o prisutstvu na trci na svoju odgovornost. Detaljni formulari prijave, nagradni fondovi i pravila natjecanja znati će se najkasnije do 10.01.2013. Dolazak ekipa se očekuje 01. veljače (petak) do 20h mjesto okupljanja je selo Strelac, a start utrke je planiran u 5:45 ujutro 02. veljače. U slučaju lošeg vremena takmičenje se pomiče za 7 dana dok u slučaju nedostatka snjega gamašne zamjenjuju turno skije (nisu dozvoljenje krplje). Sva pomagala su dozvoljena osim gps uređaja. Obavezna oprema (pored osnovne zimske odjeće i obuće) je: kompas I primus boca sa plamenikom (zajednički), astro folija, šibice/upaljač, čeona lampa (minimum jedna po timu), vreće za spavanje, podloška, termosica, pojas, sprava za abzajl sa matičarom, pupkovina od 60cm do 120cm, žimar (malpa) i kaciga.

Za sve timove je organitiran besplatan prijevoz iz Beograda u oba pravca, smještaj i hrana. Više o svim informacijama na našoj FB stranici – www.facebook.com/luznickimegdan . Startnine po timu iznose 20 eura.

Kontakt: Marko Nikolić – organizator, 063.86.70.711 marko@udruzenjefreestylera.com
Manja Breberina – host & info, 064.581.12.12 manja_breberina@hotmail.com